Fa tot just un any que Catalunya va entrar en prealerta per sequera. Els embassaments havien baixat per sota del 60 % de la capacitat total i la dessalinitzadora del Llobregat va passar de funcionar al 20 % a pujar fins al 70 %. Avui, un any i molta pluja després, els embassaments estan gairebé plens a vessar.

Ple tècnic al sistema Ter-Llobregat

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen Barcelona, es troben en ple tècnic gairebé des de la borrasca Gloria de principis d’any.

Actualment, només el pantà de Sau està per sota d’aquest ple tècnic, i tot i això s’acosta al 70 % de la capacitat màxima. Susqueda (el més gran de tots), la Baells (el buc insígnia del Llobregat), la Llosa del Cavall i Sant Ponç superen tots la marca del 90 % per un emmagatzematge total del sistema Ter-Llobregat del 86 %.

I tot això, quan som a l’equador de la tardor, tradicionalment l’estació més plujosa a casa nostra.

Algunes excepcions a la resta de Catalunya

Bona part de les conques internes de Catalunya (CIC) es troben en una situació molt més bona que fa just un any. És el cas del pantà de la Boadella, que es troba al 65 % de la capacitat total, 25 punts més que fa just un any, quan només estava al 40 %.

Una de les millores més espectaculars la trobem al pantà de Siurana, que ha passat del poc més del 25 % de fa un any al 86 % d’aquest octubre del 2020.

La nota negativa, el petit embassament de Riudecanyes, que, tot i millorar set punts respecte de l’any passat, amb prou feines passa del 30 % de la capacitat total.

La necessitat de continuar estalviant aigua

Tot i les bones dades, cal continuar amb el consum responsable de l’aigua. I és que en un clima mediterrani com el nostre, passar d’un extrem a l’altre és relativament fàcil i ràpid. Com a prova, l’octubre de l’any passat estàvem en prealerta per sequera mentre que tres mesos després teníem els pantans plens a vessar.

L’any hidrològic ha estat molt plujós, però en un context de canvi climàtic inequívoc cal estar preparats també per a períodes en què la pluja no aparegui o ho faci amb escassedat.

En aquest sentit, fer un consum responsable de l’aigua és la millor eina per mitigar aquests possibles períodes secs.