
La primavera històrica que hem tingut aquest any, que ens ha permès sortir de la sequera, ha deixat els embassaments per sobre del 80 %, una fita que semblava impossible fa només uns mesos. Amb l’arribada de la calor i l’aturada de les precipitacions, han assolit el màxim i s’enceta el clàssic descens de les reserves associat a l’estiu.
Les conques internes de Catalunya hauran arribat al 81,65 %
Els embassaments de les conques internes de Catalunya emmagatzemaven el dia 8 de juny 567,02 hm³ d’aigua, un 81,65 % de la seva capacitat total, 50 punts més que el dia 1 de març. Una recuperació espectacular difícil d’imaginar aleshores.
Des de diumenge, 8 de juny, acumulem tres dies seguits en què els embassaments tenen dèficit diari per primer cop en més de tres mesos. Des del dia 2 de març i fins al dia 8 de juny, els embassaments han anat acumulant cada dia més aigua fins a arribar a aquest 81,65 %.
El sistema Ter-Llobregat també sembla haver arribat al màxim, amb una marca que haurà quedat al 83,43 % i un total de 510,63 hm³ d’aigua.
S’inicia el descens clàssic de l’estiu
L’arribada d’una calor prematura barrejada amb la manca de pluja més o menys general ha comportat ha aquest canvi de tendència que, d’altra banda, és ben normal en aquestes dates, quan també s’inicia el moment de més demanda d’aigua de l’any.
És probable que encara hi hagi algun petit repunt diari per les tempestes, com és el cas de les d’aquest dimarts que, probablement, comportaran un ascens mínim i transitori de les reserves hídriques, però el context càlid i eixut dels propers dies fa pensar que aquest canvi de tendència ha arribat per quedar-se fins a la tardor.
Vols rebre cada dia la previsió del temps per WhatsApp?
🔔 I no t’oblidis d’activar la campaneta!
El millor inici d’estiu dels darrers quatre anys
Aquest punt d’inflexió arriba amb els embassaments al 81,6 % de capacitat, una dada que no teníem en l’arribada de l’estiu des de fa quatre anys.
Cal remuntar-se al 2021 per trobar una dada millor entrat el mes de juny. Aleshores, els embassaments encara superaven el 90 % de capacitat.

S’inicia, per tant, un estiu amb total garantia de disponibilitat d’aigua, però sempre amb la recomanació d’un consum responsable.
Hem viscut una de les sequeres més intenses dels darrers segles que ens va deixar els embassaments per sota del 15 % el febrer del 2024 i cal no perdre la perspectiva que, en un clima com el nostre, passar de ple a buit i de buit a ple pot ser qüestió de només uns mesos. De moment, però, boníssimes notícies pel que fa a les reserves en aquest inici de l’estiu.
