xiprer pol·len
El pol·len de xiprer assoleix nivells màxims aquests dies a Barcelona

Mitjans de febrer i una temperatura que no fa hivern. Qui més qui menys ja pensa una mica en la primavera i, si patiu al·lèrgies, segur que comenceu a pensar en els dies que vindran.

Els xiprers, ara al febrer

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya elabora des de fa dècades la predicció setmanal dels nivells de pol·len i espores a Barcelona i la resta de Catalunya.

La darrera predicció indica que els xiprers ja han arribat en aquest sentit al seu màxim, d’acord amb les dates en què també ho acostumen a fer regularment.

Segons explica Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) , actualment ha una mica de pol·len de freixe a l’aire i que, “com que té reacció creuada amb el pol·len d’olivera, algunes persones podrien veure’s afectades”. Belmonte també destaca que el pol·len de parietària ja va en augment.

Pins, plàtans i parietàries, el proper mes de març

Els xiprers marquen el tret de sortida. El proper mes arribaran els màxims de pol·len de pins, plàtans i parietàries (aquestes últimes, amb un màxim que s’allarga fins a entrat l’estiu i que ja aquesta setmana està en augment).

Entrada la primavera s’hi afegiran les alzines, les gramínies i els plantatges, especialment durant el mes de maig.

El febrer marca el tret de sortida d’una temporada que, si tot va com ha d’anar, acabarà a finals d’estiu, tal com indica el calendari pol·línic que elabora la Xarxa d’Aerobiologia de Catalunya.

On podem consultar les dades de predicció de pol·len?

El document de predicció setmanal es pot consultar per internet, al Punt d’Informació Aerobiològica, on també podem trobar dades històriques, el calendari pol·línic o fitxes botàniques, entre d’altres dades d’interès. La informació es difon parcialment també a través de les xarxes socials, tant a través de Twitter com per Instagram.

També hi ha apps que es basen en les prediccions de la XAC: El Temps, per a Android, i PolenCat, per a Android i iOS.