És habitual veure envasos abandonats als carrers de Barcelona, fins i tot també al Parc Natural de Collserola, molt més freqüentat des de la pandèmia de la covid-19. Segons l’ONG Retorna, cada dia a Catalunya es consumeixen nou milions d’envasos però d’aquests, cinc milions i mig no es reciclen. Retorna treballa per aconseguir reduir al màxim els residus implantant el sistema de retorn d’envasos, que ja funciona a 40 regions del món.

Envasos amb dipòsit

Retorna és una ONG estatal de 20 entitats ecologistes amb seu a Vallvidrera que fa 10 anys que treballa per implantar el sistema de retorn d’envasos. Consisteix a retornar l’envàs de vidre o plàstic reutilitzable a un establiment i recuperar el dipòsit pel valor de l’envàs que has deixat quan has comprat la beguda. “Aquesta és una manera d’evitar que els residus acabin abandonats perquè els dones un valor”, explica César Sánchez, director de Comunicació de Retorna.

El problema dels microplàstics

Els residus perjudiquen l’ecosistema del Parc de Collserola. Quan plou, arriben al mar i es converteixen en microplàstics, que són absorbits pels peixos que ens acabem menjant, i això afecta la nostra salut. Els pescadors de Barcelona, per exemple, reclamen més implicació política per posar fi a l’abocament de deixalles com els plàstics.

Prova pilot d’èxit a Cadaqués

L’any 2013 Retorna, amb el suport de la Generalitat, va liderar una prova pilot del sistema de retorn d’envasos. Durant tres mesos es va implantar el sistema a Cadaqués per comprovar-ne la viabilitat. “Va anar molt bé, vam arribar al 92 % del retorn d’envasos de tot el que es venia i els carrers estaven nets. Però som el 2021 i Catalunya no ha fet res encara”, explica Miquel Roset, director de Retorna.

Manca de voluntat política

Segons Retorna, l’abandonament d’envasos no és només culpa de l’incivisme, sinó que la responsabilitat és dels grans supermercats i les corporacions de begudes, així com també dels governs. “Tothom està d’acord que aquest sistema s’ha de posar en marxa però no hi ha la fermesa política per fer-ho. Ara Catalunya està treballant amb una llei de residus i recursos nova, esperem que això vingui aviat”, explica Roset.

En marxa a 40 llocs del món

El sistema de retorn d’envasos funciona a 40 llocs del món com Alemanya, Holanda, Israel, Croàcia, els països escandinaus i els bàltics, així com també a regions dels Estats Units, el Canadà i Austràlia. Properament s’implantarà a països com el Regne Unit o Portugal.