Albada des de l'Observatori Fabra 20/10/20
Albada d'aquest dimarts 20 d'octubre, amb força presència de núvols baixos. Foto: Alfons Puertas- Observatori Fabra

Aquesta nit hem tingut temperatures mínimes molt més suaus que les nits anteriors. Els registres, que han quedat per damunt dels 15 ºC, han estat pràcticament cinc graus més alts que la nit precedent.

Aquest fet es justifica per dues causes principals.

La primera, és un canvi radical de la massa d’aire que ens afecta. Hem deixat enrere una massa d’aire notablement freda que ha quedat substituïda per una de molt més temperada impulsada per la borrasca Barbara.

D’altra banda, la presència de núvols durant tota la nit, que han impedit que la calor emmagatzemada durant el dia hagi pogut marxar durant la nit, en el que es coneix com a efecte tapadora.

L’efecte tapadora

Aquest efecte té una relació directa amb l’intercanvi d’energia entre el terra i l’atmosfera i depèn del gruix de la nuvolositat que hi hagi en cada moment, per tant, varia molt si els núvols són baixos, mitjans o alts.

En general, durant el diala presència de núvols gruixuts fa que les temperatures siguin més baixes, ja que impedeixen l’arribada d’una part de la radiació solar que en cas de cel serè arribaria a terra. Una part d’aquesta radiació l’absorbeixen els núvols i una part es reflecteix cap a l’espai.

De nit passa justament el contrari. D’una nit a una altra, amb una massa d’aire de característiques similars, la presència de núvols gruixuts i de base baixa, fa que les temperatures, o no baixin o que fins i tot puguin pujar, aquest és l’efecte tapadora. Això es nota principalment per la presència de núvols baixos, com els que hem tingut durant la darrera nit i sobretot durant la matinada, que és quan generalment s’assoleixen els valors mínims.

El motiu de tot plegat torna ser un cop més el balanç de radiació terra-atmosfera. Durant una nit serena la radiació que ha escalfat el terra durant el dia s’escapa cap a l’espai. En canvi, si hi ha una capa de núvols prou gruixuts, una part d’aquesta radiació “rebota” en la base de la nuvolositat i torna cap al terra impedint que hi hagi un refredament més marcat.

Per fer un símil pràctic, imagineu-vos una olla al foc amb aigua dins. Si apaguem el foc i no tenim tapa, la calor marxarà ràpidament cap amunt i la temperatura anirà baixant ràpidament. Ara imagineu la mateixa olla amb el mateix foc però amb una tapa. Si apaguem el foc, la calor no podrà sortir perquè la tapa ho impedirà, i la temperatura baixarà a un ritme molt més lent.

Les properes nits seran gairebé tropicals

Els núvols continuaran tapant el cel durant les properes nits i continuarà arribant aire càlid de la massa d’aire associada a la borrasca Barbara.

La barreja d’aquests dos factors farà que la temperatura nocturna continuï pujant i, de fet, no es descarta alguna mínima tropical en algun indret del centre de la ciutat.

Els models apunten mínimes d’entre 18 i 20 ºC tant dimecres com dijous. En cas de fer mínima tropical, tampoc no seria la més tardana mai registrada. En el cas de Gràcia i l’Eixample, trobem com a mínima tropical més tardana un 28 d’octubre del 2013, mentre que en el cas de l’Observatori Fabra aquest registre queda en un 20 d’octubre del 2004.

Sigui com sigui, les properes nits ens faran recordar més a principis de setembre que a mitjans d’octubre.