eclipsi lluna juliol 2019
Foto: Joan Anton Català, del juliol 2019

Aquest dimarts, 16 de juliol, tindrem un nou eclipsi parcial de Lluna visible des de Barcelona i també des de tota la península. A Catalunya es preveu que es podrà veure durant més d’una hora i mitja. No serà tan espectacular com el del 21 de gener passat, perquè aleshores va ser total i en aquesta ocasió una mica més de la meitat de la Lluna quedarà oculta per l’ombra de la Terra. Aquesta és una de les cites astronòmiques més llamineres de l’estiu.

Eclipsi parcial de Lluna: a quina hora el veurem?

Serà durant les primeres hores de la nit. Es preveu que, a la ciutat, l’eclipsi serà visible a partir de les 22.01 h i fins a les 1 h i tindrà el seu màxim cap a les 23.30 h,quan la Lluna es veurà entre un 65 i un 75 % oculta per l’ombra de la Terra, fet que li podrà donar una tonalitat mig vermellosa.

Un dels atractius d’aquesta cita astronòmica és que serà en unes hores molt propícies perquè la gent en pugui gaudir, sense haver de matinar ni anar a dormir gaire tard, i en què la temperatura es preveu agradable. Caldrà seguir la predicció del temps per saber si hi haurà núvols que podrien dificultar-ne la visió.

Des d’on veure l’eclipsi de Lluna del juliol del 2019?

Per veure l’eclipsi de Lluna d’aquest juliol, el millor és cercar un lloc elevat i fosc i evitar qualsevol tipus d’il·luminació, com ara els llums i fanals del carrer, per tal de poder veure l’eclipsi amb claredat. A Barcelona, podeu buscar punts de muntanya com Collserola o Montjuïc, malgrat que es pot fer difícil apreciar-lo al 100 %. Un dels lloc més recomanables per veure l’eclipsi són els Pirineus.

Els núvols permetran la visió de l’eclipsi?

La predicció meteorològica fa pensar que a Barcelona i bona part del litoral central es podran seguir bé totes les fases de l’eclipsi, encara que hi haurà alguns núvols prims que deixaran el cel mig enteranyinat a estones. En punts de muntanya, especialment dels Prepirineus i l’Ebre, podran formar-se algunes nuvolades una mica més denses. Ho seguirem a través de @btveltemps.

Previsió de núvols per a les 23 h segons l’Agència Estatal de Meteorologia

Adreces d’interès per seguir-ho de forma interactiva

No és l’opció més interessant, però si et trobes lluny i vols seguir l’eclipsi per internet, pots fer-ho a través de les pàgines web de diferents observatoris astronòmics:

Observatori Fabra de Barcelona: http://www.fabra.cat/astro/index.html

Parc Astronòmic del Montsec: http://lluna2019.ub.edu/live/index.html

Agrupació Astronòmica de Sabadell: https://astrosabadell.org/ca/

Observatori del Teide, Tenerife: http://www.sky-live.tv/

Timeanddate.com: https://www.timeanddate.com/live/

Quan seran els eclipsis següents?

Haurem d’esperar a l’any vinent per tornar a gaudir d’un eclipsi parcial de Lluna, i més encara si parlem d’eclipsi total de Lluna, que no serà fins al 26 de maig del 2021. També n’hi haurà un de solar el 14 de desembre del 2020, però no serà visible des de casa nostra.

Aquest dimarts hem entrevistat Joan Anton Català, astrofísic i divulgador científic, a ‘El matí de Barcelona’. Aquí pots recuperar tot el que ha explicat: