MiguelAngelCiudad

Aquesta primera meitat del cap de setmana tenim una situació meteorològica marcada per les altes pressions en superfície i per una massa d’aire càlid a les capes mitges i altes troposfèriques.

Mapa temperatures 850 hPa (Font: GFS Wetterzentrale)

La combinació d’aquests dos elements es tradueix en un ambient radiant i temperatures gairebé estiuenques a la ciutat.

Les temperatures mínimes han estat suaus i han oscil·lat entre els 15 i els 17 ºC a la majoria de barris barcelonins. Només en alguns racons dels barris de muntanya i a Collserola ha fet una mica més de fresca, amb valors de 13-14 ºC.

Imatges eumetsat / sat24 dissabte migdia

Les imatges del satèl·lit Meteosat ens testimonien aquesta estabilitat i el cel majoritàriament serè arreu del país. Només hem observat alguns núvols baixos o bancs de boira davant de la Costa Daurada i en punts de les Terres de l’Ebre, que es produeixen per la diferència tèrmica entre l’escalfament de la superfície (litosfera) i l’aigua freda del mar. S’anomenen boires d’advecció i són típiques de primavera.

A les 12 del migdia les temperatures ja marcaven valors d’entre els 20 i els 22 ºC a molts observatoris de la ciutat

El dia més càlid des de l’inici d’any als barris de muntanya, no pas a tocar de mar

En meteorologia sempre hi ha excepcions i matisos. Cal destacar les diferències importants de temperatura entre els barris de muntanya i Collserola respecte a la part baixa i la façana marítima. L’escalfament de les zones interiors és molt més significatiu, mentre que el vent de mar bufa fresquet i manté les temperatures frenades a primera línia de la costa.

Mapa temperatures (AROME 1.3 km Meteociel)

A tocar de mar i a les platges, les temperatures no superaran els 20 ºC. És el cas de la Vila Olímpica, que ja ha fet la màxima del dia (20,2 ºC) a les 10 h, just abans que entrés la marinada. Mireu com, a partir d’aleshores, el termòmetre ha baixat en picat.

Les temperatures màximes han oscil·lat entre els 22 i els 24ºC a la majoria d’observatoris de la ciutat.

La sensació que tenim en dies com avui a les platges és un pèl estranya: el vent de mar ens aporta frescor i obliga a posar-nos alguna jaqueta prima, tot i que en algun moment que deixa de bufar, el sol és tan fort que l’escalfor es fa molt notòria.