El Parc Natural de Collserola és un dels espais naturals que més ha notat els efectes del desconfinament. Des que el govern va permetre les sortides i fins al setembre el nombre de passejants s’ha incrementat un 18 %. Segons dades del parc, s’estima que aquest 2020 el nombre de visitants se situarà al voltant dels sis milions, un milió més del que és habitual. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, el director gerent del Parc de Collserola, Marià Martí Viudes, admet que ell no és partidari de limitar-ne l’aforament perquè “no es poden posar portes al camp”.

Martí ha explicat que s’ha instaurat una taula de negociació amb la Generalitat per regular la massificació dels espais naturals protegits. Creu que “no podem anar per lliure” i establir una normativa concreta pel parc, sinó que ha de ser una regulació que afecti tots els parcs naturals de Catalunya, perquè sinó “la gent anirà a altres parcs on no hi ha una regulació establerta”. Unes reflexions que ha fet el director del Parc Natural de Collserola moments abans de saber-se oficialment la decisió del Procicat d’aplicar noves mesures per limitar l’accés a tots els parcs naturals a la capacitat dels aparcaments.

Noves mesures per evitar massificacions

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha confirmat a RAC1 que els Mossos impediran l’accés a zones com el Parc Natural del Montseny o el Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, quan les àrees d’aparcament estiguin plenes. La decisió s’ha pres conjuntament amb els alcaldes del territori per evitar les imatges d’aglomeracions viscudes durant els últims caps de setmana. També, ha anunciat que ampliaran els guàrdies forestals per garantir el compliment de la normativa.

El director del Parc Natural de Collserola ha assegurat que es troben en la mateixa situació que el Montseny, però “al quadrat” perquè es tracta d’un parc més petit i hi ha molta més pressió i visitants que hi accedeixen. A més, un 1 % dels passejants són incívics, ja que llencen residus i deixalles de botellades que es produeixen en el mateix recinte.

La flora va recuperar-se durant el confinament

La carretera de les Aigües és un camí que travessa Collserola i un dels punts més concorreguts pels visitants. Concretament, 1,5 milions de persones hi accedeixen cada any. Durant el confinament, Martí explica que la natura va recuperar-se i s’hi va presenciar el naixement de tolls i postes de capgrossos d’amfibis, un fet “impensable” si hi transita gent. També, es van observar rapinyaires que nidificaven perquè “hi havia tranquil·litat i no la pressió i soroll que provoquen els passejants”. Ara bé, el desconfinament i la sobreocupació de persones han provocat que l’hàbitat natural se’n torni a ressentir.