estiuet sant miquel 2022

El tradicional estiuet de Sant Miquel ens ha fet el salt, si més no pel que fa a l’onomàstica, que se celebrava aquest dijous, just quan ens creuava un potent embossament d’aire fred que ha deixat els Pirineus ben farcits de neu i, en el cas de Barcelona, la nit més fresca d’aquesta tardor.

El Puigmal, farcit de neu, vist des de Barcelona

L’estiuet de Sant Miquel arribarà a partir del cap de setmana

Però aquesta entrada d’aire fred es trenca de soca-rel aquest mateix divendres.

El cap de setmana ens arribarà una massa d’aire notablement més càlida que farà que la temperatura tiri clarament cap amunt, sobretot en hores diürnes, quan es podran tocar o superar puntualment els 25 ºC, tant dissabte com diumenge i sempre acompanyat de moltes estones de sol. L’estiuet haurà arribat.

previsió temps cap de setmana

S’anirà desinflant molt lentament

L’estiuet de Sant Miquel d’enguany, que arribarà tot just dos dies després de l’onomàstica, podria tenir continuïtat la setmana vinent.

Ara com ara s’entreveuen dissabte, diumenge i dilluns com els dies més càlids d’aquest estiuet en un episodi que, tot i que ens farà tenir temperatures per sobre del que és habitual, mantindrà uns valors raonables per ser principis d’octubre.

font: wetterzentrale

La setmana vinent la massa d’aire càlid anirà marxant molt lentament, tal com es veu al gràfic adjunt, però quedarà una situació poc dinàmica que podria fer que l’ambient càlid es mantingués bona part de la setmana, tot i que amb lenta tendència a anar de baixa a poc a poc amb el pas dels dies.

Les nits continuaran fresques

Malgrat que la temperatura pujarà de manera decidida, especialment de dia, les nits queden ja ben tocades i, tot i que també remuntaran alguns graus, continuaran fresques.

Font: ECMWF

La nit més freda sembla haver passat ja aquest divendres i els propers dies els models apunten que l’ascens de la temperatura amb prou feines permetrà recuperar un parell o tres de graus. Fresca però menys i, en principi, lluny de les nits tropicals. Malgrat tot, encara hi som a temps per afegir-ne alguna abans no arribi el fred de debò.

De fet, el gràfic del Centre Europeu de Predicció a mitjà termini insinua que la pujada de la temperatura màxima serà evident ja aquest cap de setmana i es mantindrà part de la setmana vinent, mentre que les mínimes pujaran especialment a partir de dilluns.

Barcelona bat el rècord de nits tropicals en un any

Pluja en compàs d’espera

Associat a aquest estiuet i l’arribada de l’anticicló, la pluja i tempestes que han anat esquitxant el territori durant les darreres setmanes semblen que ens donaran una treva durant alguns dies.

Malgrat tot, l’anticicló que tindrem podria oferir alguna possibilitat entrada la setmana vinent amb la presència d’algun embossament d’aire fred puntual, un fet que, a hores d’ara, és impossible de precisar.