El sol ja puja 32º respecte de l'horitzó

Que els dies s’allarguen és una evidència des de ja fa unes setmanes. Aquest dimarts, concretament, ja tenim una hora més de sol que al solstici d’hivern, el dia 22 de desembre.

Una hora més de sol, concentrada a les tardes

Si comparem aquest dimarts amb el dia del solstici veurem com hem guanyat una hora de sol en còmput global, passant de les nou hores i 11 minuts del dia 22 de desembre a les 10 hores i 10 minuts d’aquest 4 de febrer.

Però no s’han guanyat de manera proporcional entre matí i tarda. De fet, el guany de llum solar s’ha notat molt més a les tardes, i no és pas casualitat. Hem guanyat 45 minuts de llum a les tardes, i s’ha passat de la posta de sol de les 17.25 h a les 18.10 h. De fet, l’anomenat crepuscle civil (moment en què no hi ha sol però encara sí claror que permeti fer activitats a l’exterior sense llum artificial) s’allarga ja fins les 18.40 h.

Per contra, els matins s’han escurçat menys: de les 8.14 h que es feia de dia el 22 de desembre hem passat a les vuit tocades.

Aquest 4 de febrer el sol ja puja 32º respecte de l’horitzó, quan al desembre ho feia només 25º.

Gairebé dos minuts i mig de sol més al dia

Els dies es van allargant de manera diferent durant l’any. A prop dels solsticis, els dies s’allarguen o escurcen molt poc, amb prou feines alguns segons. En canvi, aquesta diferència augmenta notablement a prop dels equinoccis.

Ens apropem cada vegada més a l’equinocci de primavera. Actualment els dies s’allarguen prop de dos minuts i mig al dia de mitjana, i encara ho faran més ràpidament al març, quan el guany s’acostarà (sense arribar) als tres minuts.

La propera hora de sol guanyada, aquest mateix febrer

En només 24 dies haurem guanyat ja la segona hora de sol respecte del solstici. Serà el 28 de febrer quan el sol es pondrà a les 18.40 h i sortirà a les 7.28 h per un total d’11 hores i 12 minuts, l’equivalent en hores de sol a un dia de mitjans d’octubre.

El dia 20 de març, l’equinocci haurem guanyat ja tres hores i el sol es pondrà ja a les 19.04 h

El dia 11 d’abril haurem guanyat una quarta hora de llum solar que, sumada al canvi horari, farà que la posta de sol sigui ja passades les 20 h (20.17 h).

El solstici d’estiu marcarà el màxim d’hores de sol anual, amb 15 hores i 10 minuts de sol, sis més que al solstici d’hivern.