plàtan d'ombra
Aspecte actual del plàtan d'ombra al carrer de la Llacuna (Poblenou)

Els al·lèrgics al pol·len del plàtan d’ombra en pateixen els seus efectes aquests dies a Barcelona. Ara fa unes setmanes, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) pronosticava que les pluges del mes de març, després de mesos sense ploure, farien que les pol·linitzacions d’aquesta primavera augmentessin amb celeritat i fossin importants, però que es mantindrien dins la normalitat durant l’estiu.

Malgrat aquesta predicció inicial, convé tenir present que les condicions meteorològiques, és a dir, com evolucioni el temps al llarg de la primavera, determinen en bona mesura l’evolució de les pol·linitzacions.

Si fa més fred del normal, per exemple, s’allarga la pol·linització de les herbàcies, i si plou de forma intensa, les gotes d’aigua arrosseguen el pol·len cap al terra, fent-ne disminuir la concentració ambiental. Si plou de forma continuada, les plantes podran brotar i florir amb força “a posteriori”, i si fa vent pot disminuir la concentració a l’aire.

Nivell màxim de pol·len de plàtan

El butlletí setmanal de previsió de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya preveu que els pròxims dies (setmana de l’11 al 17 d’abril) es mantingui el nivell màxim de pol·len de plàtan a Barcelona (nivell 4 sobre 4). També es preveu nivell 4 en el cas de la parietària, i nivell mitjà (2 sobre 4) en el cas del pi i el melcoratge.

El plàtan d’ombra, enguany, ha florit una mica més tard que els darrers anys, en bona mesura a causa del fred i el cel gris del mes de març. Malgrat això, la floració i l’alliberació de pol·len anirà de baixa probablement en breu.

Estams de plàtan a terra plens de pol·len

Cal destacar que el pol·len de roure i alzina és baix encara (nivell 1 sobre 4) però es preveu que vagi en augment de cara als pròxims dies i setmanes.

La previsió meteorològica de cara als pròxims dies anuncia un episodi de pluja i vent entre dimarts i dimecres, una bona notícia per als al·lèrgics al pol·len de plàtan i altres de les espècies que emeten concentracions elevades de pol·len aquests dies.

El fruit del plàtan també causarà molèsties les pròximes setmanes quan bufi el vent

El plàtan d’ombra (“Platanus x acerifolia”), tot i que des de fa anys s’està limitant a favor d’altres arbres més resistents a les condicions urbanes, encara és l’arbre més abundant de la ciutat.

Es tracta d‘un arbre de port senyorial i que genera una generosa ombra a l’estiu, atrapa les partícules contaminants i permet que el sol arribi als carrers a l’hivern. Malgrat les seves virtuts, genera també alguns problemes a les persones al·lèrgiques al seu pol·len, i causa molèsties quan es disgreguen els seus fruits, normalment durant la segona meitat de la primavera.

El fruit del plàtan d’ombra és, en realitat, una infructescència, és a dir, una agregació de petits fruits —els aquenis— que es concentren formant una mena de bola o pilota, típica dels plataners. Els aquenis es caracteritzen per incorporar una mena de plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant. Justament són aquests aquenis els que ens causen irritacions als ulls i a la gola.

A diferència del que passa amb el pol·len, les molèsties causades pels fruits poden afectar qualsevol persona en un fenomen que és recurrent cada any, sobretot els dies ventosos dels mesos d’abril a juliol.