alga asiàtica invasora
Foto: Andrea Hierro (CEAB)

(ACN) L’alga asiàtica Rugulopteryx okamurae ha estat detectada al litoral de Barcelona, després que a l’estiu ja es localitzés per primer cop a Catalunya al port de Llançà. Ara s’ha trobat al Port Olímpic de Barcelona, dins dels treballs de seguiment d’espècies invasores que fa el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Concretament s’ha registrat la seva presència als blocs de la contra escullera submergida, a fondàries de tres a sis metres i amb una cobertura d’aproximadament del 15 % de la superfície.

Aquesta no és la primera alga invasora que es detecta al litoral de Barcelona. El juliol del 2023 també se’n va detectar una altra habitual de les zones tropicals càlides de l’Atlàntic i l’indopacífic.

Aquesta espècie és originària del nord-oest de l’oceà Pacífic, habitual a les costes del Japó, la Xina, Taiwan, Corea i Filipines i està inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i a la llista d’espècies exòtiques invasores preocupants per a la Unió Europea. Els investigadors consideren que el més probable és que hagi arribat amb embarcacions d’esbarjo.

Localitzada a Llançà aquest estiu

A Catalunya, se la va localitzar a l’inici de l’estiu, quan investigadors i docents de la Universitat de Barcelona (UB) van observar la colonització incipient dels primers individus al port de Llançà. Des d’aleshores, la disseminació de l’alga ha estat sobre les àrees adjacents (punts de Llançà i de Colera) colonitzant les escletxes dels blocs artificials de ports i platges de forma esparsa, sense manifestar una ocupació massiva del substrat.

On més es troba aquesta alga invasora?

Es té documentada la colonització d’aquesta alga des del 2015 a Ceuta i a l’estret de Gibraltar i ha provocat estralls en diferents punts de l’estat. Actualment ocupa els fons fotòfils de l’Etang de Thau (Provença francesa), Ceuta, Andalusia, el nord del Marroc, Marsella, les illes Açores, Múrcia, Madeira, illes Canàries, Alacant i les zones referides del litoral català.

L’alga té un important potencial invasor, podent arribar a cobrir els fons de roca des de la superfície fins als 30 metres de fondària, fins i tot creixent sobre altres algues i plantes marines. Pot provocar modificacions en els ecosistemes marins, alterant els hàbitats i desplaçant o fent desaparèixer espècies autòctones. A més, s’estimen pèrdues econòmiques de més d’un milió d’euros anuals pels seus efectes sobre la pesca, sense considerar les tasques de neteja de les platges per l’arribada i dipòsit de cúmuls vegetals.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a