descarrega electrica barcelona
Descàrrega elèctrica damunt del mar des de l'Observatori Fabra. Font: Alfons Puertas

Una potent tempesta elèctrica ha afectat el litoral barceloní de matinada. Per bé que la pluja només ha fregat alguns punts del nord del Barcelonès i del Maresme, l’aparat elèctric associat a la tempesta s’ha fet evident, ben visible des de Barcelona. Entre els diversos llamps i trons n’hi ha hagut un que s’ha fet notar amb especial intensitat i que ha acabat despertant molts barcelonins.

Fins a 5 llamps han impactat a terra a Barcelona

Segons la Xarxa de detecció de descàrregues elèctriques del SMC, a la comarca de Barcelonès han caigut un total de 14 llamps de núvol a terra i 34 llamps entre núvols.

D’entre aquests, de matinada han impactat damunt del municipi de Barcelona un total de 5 llamps: dos han estat llamps positius i 3 negatius. Convé recordar que la majoria de llamps transmeten càrrega negativa entre el núvol i el terra, que sol estar carregat positivament. Aquests són els llamps negatius núvol-terra.

També hi ha els llamps positius que van del núvol al terra, tot i que són força rars. Solen néixer de la part superior del cumulonimbus, on s’acumulen càrregues positives, i acostumen a tenir poques ramificacions. Es tracta d’un tipus de llamp perillós pel fet que sorgeixen de gran altura i poden arribar a impactar a força distància de la tempesta, és a dir, en una zona on no estigui plovent i fins i tot faci sol.

Quin llamp ha despertat els barcelonins?

Saber exactament quin llamp ha estat el responsable de despertar molts barcelonins és complicat, sobretot pel fet que s’han produït diverses descàrregues elèctriques en un interval de temps força curt (la majoria entre dos quarts de set i tres quarts de set del matí), i perquè la intensitat del so d’un mateix tro varia en funció del barri.

Tot i que només hi ha hagut 5 llamps de núvol a terra a Barcelona ciutat, també cal tenir present que n’hi ha hagut 29 entre núvols.

D’entre els “possibles candidats”, tenint en compte l’hora en la qual s’han despertat de cop molts barcelonins, convé destacar un llamp que ha caigut prop del mar, al tram final del Besòs a les 06.38 h del matí, i un altre a cap Montjuïc a les 06.26 h.

Mapa de descàrregues elèctriques. Font: SMC

La càmera de Collserola ha immortalitzat les descàrregues elèctriques

La càmera de betevé, instal·lada a la torre de Collserola ha immortalitzat l’espectacle elèctric d’aquesta matinada. El vídeo que s’incrusta a continuació incorpora, comprimides, algunes de les descàrregues més rellevants de la tempesta.