Dos anys de diferència, però el mateix desastre ecològic “o pitjor”. L‘incendi a una nau de dissolvents de Montornès del Vallès aquest divendres, 18 de març, ha provocat la mort de centenars de peixos al riu Besòs. Segons el president de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) la Serralada, Manel Gómez, l’accident ha estat més greu que el del 2019, ja que “la fauna encara s’estava recuperant i ha tornat a passar exactament el mateix”.

Aquest diumenge al migdia l’aparença del riu era millor que dissabte, ja que no baixava ple d’escuma. Tot i això, l’ADF la Serralada explica que, entre el punt de l’incendi i la depuradora de Montcada i Reixac, la situació era desoladora aquest dissabte quan van actuar per valorar l’impacte del vessament.

Tots els peixos havien mort o estaven amb un fil de vida, agonitzant al marge del riu
Manel Gómez, president ADF 301 la Serralada – Montcada i Reixac
peixos morts riu besos

La contaminació de les aigües ha provocat una gran mortaldat de la fauna aquàtica. Gómez explica que els voluntaris van estar més de sis hores traient peixos morts del riu sense parar. Durant els treballs només van trobar una quinzena de carpes vives més avall de la depuradora de Montcada, ja que “possiblement allà l’aigua ja estava més diluïda”.

Segons explica en Manel, una de les bones notícies dins de la catàstrofe és que com que el vessament s’ha produït en un tram mitjà d’aquest espai fluvial, “la capçalera del riu podrà aportar fauna a la resta del riu perquè es vagi recuperant”.

Recuperen un tortuga de riu viva

Durant les tasques es van identificar diverses especies més, com llopets de riu, barb de muntanya, bagres i anguiles. Els treballs dels voluntaris, però, també van servir per recuperar una tortuga de riu viva. Expliquen que van contactar immediatament amb els agents rurals, que van enviar una unitat per portar-la al Centre de Recuperació de Fauna.

“S’ha d’actuar per evitar fugues”

El president de l’ADF lamenta que s’hagi actuat per evitar aquest tipus d’accidents: “Em costa entendre que polígons industrials susceptibles de tenir empreses altament perilloses no estiguin blindats del clavegueram o per evitar que puguin arribar vessaments a un espai fluvial“. En aquest sentit, insisteix que aquestes empreses “haurien d’estar totalment blindades i tenir uns dipòsits de decantació per evitar fuites o altres problemes similars”.