Protecció Civil ha desactivat a primera hora de la tarda el pla Ventcat per risc de fortes ventades. A més, el Servei Meteorològic de Catalunya ja no manté vigents els avisos per vent al Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Només queda actiu l’avís per ventades a l’Alt Penedès, que es desactiva a partir de les 18 h d’aquesta tarda.

Segons informa Protecció Civil, no hi ha hagut incidències destacables que hagin originat trucades al 112. Les ratxes més fortes a Barcelona han arribat als 73 km/h a l’Hospital Dexeus, 63 km/h al Tibidabo, 60 km/h a Zona Universitària58 km/h a l’Observatori Fabra.

El fet que explica l’absència d’incidències o afectacions en el territori es troba en la distribució temporal d’aquestes ventades: han estat ratxes màximes poc persistents en el temps. Dit d’una altra manera: cops de vent forts però ocasionals i irregularment distribuïts al territori metropolità, ja que en alguns barris el vent no ha estat important. És el cas de Nou Barris, amb un cop màxim de tan sols 17 km/h.  

Així doncs, aquest dimarts ha estat el dia més ventós de la setmana. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya va activar ahir dilluns l’avís groc per ventades a la comarca del Barcelonès i del Baix Llobregat. Això es tradueix en “perill moderat” que aquest vent pugui tenir afectacions o incidències en el territori.

El fet que les ventades afectin la zona més densament poblada del país va implicar que Protecció Civil activés el pla Ventcat. Així ho va anunciar en el seu compte de Twitter ahir al migdia:

Fa uns mesos vam parlar amb la Montse Font, cap del servei de gestió d’emergències de protecció civil per aprofundir sobre els conceptes de risc, perill i vulnerabilitat. 

Protecció Civil va demanar prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, així com la retirada d’elements de façanes i balcons que puguin quedar inestables i caure pel vent.

El govern català va enviar dos missatges importants: d’una banda, va demanar a la ciutadania que eviti zones amb arbrat, bastides i murs de tancament i, de l’altra, es va adreçar als ajuntaments dient que “cal vigilar les decoracions de Nadal, i si no se’n pot garantir la subjecció, val més retirar-les”.

La borrasca ‘Ernest’ provoca molt gradient bàric

Les causes d’aquesta intensificació del vent les trobem en el pas de la borrasca Ernest, que provoca un gradient de pressió molt fort.  Les línies isòbares (aquells punts que uneixen sectors amb la mateixa pressió atmosfèrica) estan molt juntes a casa nostra, amb un passadís molt marcat del nord-oest i línies d’inestabilitat successives entre la Bretanya i el Cantàbric. Aquí us expliquem com s’origina el vent i les causes que el provoquen.