Divendres el cel de Barcelona s’ha llevat amb el cel ple d’esteles de condensació (o deixants de condensació), un tipus de núvol generat a causa de l’activitat antròpica com els trajectes dels avions. Es tracta d’un tipus de núvol alt que s’emplaça a gran altura, entre sis i 10 km habitualment.

Com es formen els deixants de condensació?

Els avions amb motor de reacció usen querosè com a combustible. La seva combustió origina dos gasos: diòxid de carboni i vapor d’aigua, a banda de petites partícules en suspensió —impureses— les quals queden en suspensió i actuen de nuclis de condensació. La combustió allibera molta energia calorífica, així l’aire expulsat pels motors es troba a temperatures molt elevades.

El contrast amb el fred d’aquella altura (-40 ºC) fa que el vapor d’aigua alliberat es refredi amb celeritat, un fet que implica augment d’humitat i que es condensi el vapor d’aigua damunt les partícules en suspensió, tot i que normalment se sublima, és a dir, passa de gas a gel directament.

Així doncs, els deixants de condensació dels avions són núvols alts formats per petites partícules de gel, de poques desenes de gruix.

Els deixants ajuden a preveure el temps

Aquests núvols donen molta informació, ja que ens indiquen si l’atmosfera és estable o bé inestable. Quan just després de formar-se a causa del pas d’un avió desapareixen (s’esborren) ens indiquen que en altura —a aquell nivell— la situació és estable, i que l’aire allà dalt conté poca humitat. No s’espera un empitjorament de la situació meteorològica a curt termini.

deixant condensació
Si hi ha poca humitat en altura els deixants es fonen amb celeritat

Si per contra, els deixants de condensació no esvaeixen, sinó que es mantenen al cel i, a més, guanyen extensió, i fins i tot s’ondulen a causa del vent, ens indica que l’aire a aquella altura és humit, un fet que es produeix sovint quan s’aproxima una borrasca, un canvi de temps a poques hores vista.

deixants amb humitat
Si hi ha humitat i aire fred en altura els deixants de condensació s’estenen