L'Observatori Fabra, aquest 2021
halo solar aquest abril a l'Observatori Fabra. foto: Alfons Puertas

L’ascens de la temperatura continua sense aturador, ni a Barcelona ni a la resta del planeta. Amb el tancament del recent 2021 es constata que, sense assolir cap rècord, 2021 ha esdevingut, una vegada més, un dels anys més càlids registrats mai en el que ja és una cantarella que malauradament ens acompanya massa sovint i constata que el canvi climàtic ja no és futur sinó present.

De fet, no cal anar gaire lluny per trobar rècords gairebé impensables de temperatura, com els de principis d’aquest mes de gener. Si ens cenyim estrictament a la temperatura mitjana anual, el rècord també és ben recent, tot just del 2020.

Passar dels 16 ºC de mitjana anual a Barcelona, d’insòlit a norma

El cas de Barcelona, amb dades facilitades per l’Observatori Fabra, és realment cridaner. La temperatura mitjana anual a l’Observatori Fabra ha pujat més de 2 ºC en poc més d’un segle, en un escalfament que, dades en mà, és especialment sobtat a partir de meitat de la dècada dels 90.

Les xifres no ens enganyen i els darrers vuit anys (2014-2021) es troben entre els 10 més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra mentre que els altres dos registres que omplen el podi són el 2003 i el 2006, tots dos del segle XXI.

Per trobar un any del segle XX entre els registres més càlids de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra hem de baixar fins a la catorzena posició, on trobem el 1997, gairebé a tocar del segle XXI.

Les dades són demolidores. En tot el segle XX només el 1997 té un registre de temperatura mitjana anual per sobre dels 16 ºC mentre que en aquest segle XXI aquest registre s’ha superat en 15 dels 20 anys.

La temperatura d’ara té poc a veure amb la de fa 30 anys

La mitjana de tota la sèrie (1914-2021) a l’Observatori Fabra se situa en 14,9 ºC, un registre al qual no s’arriba des de l’any 1996, fa 25 anys.

Del segle XXI, només l’any 2010 va tenir un comportament similar a la mitjana (15,1 ºC). Un petit oasi dins d’una nova realitat clarament més càlida.

Si analitzem el canvi de comportament de la temperatura en períodes de 30 anys veurem com el patró és evident a tots els mesos.

El clima ha canviat tant en aquests decennis que la temperatura mitjana que tenim actualment al gener equival a la que hi havia aleshores (1961-1990) al febrer. I la que tenim ara al febrer, a la que teníem abans al març. I la del març, semblant a la de l’abril. L’hivern cada cop es redueix més i l’estiu guanya setmanes.

A la resta del planeta la situació és similar

Aquest dilluns el Servei per al Canvi Climàtic Copèrnicus va constatar que el 2021 havia estat el cinquè any més càlid registrat mai a tot el planeta, molt a prop del podi.

A més a més, conclou que els set darrers anys han estat també els set més càlids registrats a la Terra.

És cert que les dades planetàries emmascaren indrets on ha fet, fins i tot, més fred del que hauria de fer (com Austràlia o Alaska), però són petites excepcions en una norma que no ofereix cap dubte: el canvi climàtic no és futur, sinó present.