onada de calor
temperatura màxima prevista per dissabte. Font: AEMET

Tot i que en el cas de Barcelona no hi ha hagut registres escandalosos de calor, s’han assolit rècords de temperatura a diversos indrets de l’estat espanyol. A Montoro (Còrdova) hi ha dada extrema de temperatura màxima estatal: 47,4 graus

44 graus a Toledo i Càceres, 42 graus a Madrid, 41 a Terol…

Els rècords de les últimes jornades han proliferat de cap a cap de la península Ibèrica. Així, a ciutats tan dispars com Sòria, Conca, Madrid, Còrdova, Múrcia, Terol, Albacete, Jaén, Logronyo o Càceres s’han assolit els rècords de temperatura des que tenen registres termomètrics.

En alguns casos són més de 50 o 60 anys de dades, sempre termòmetres oficials i ben supervisats per l’Aemet, i que superen en més de dos graus les xifres absolutes de temperatura anteriors. Per exemple, al Retiro de Madrid (amb dades des del 1920), el 14 d’agost del 2021 ha assolit una màxima de 40,7 graus. L’anterior estava en 40,5 graus.

Es dona la circumstància que els registres més alts que s’havien assolit a molts observatoris ja dataven d’aquest segle. Així, els valors de 37 graus o més que hi ha a la sèrie de Madrid, són en gran mesura posteriors al 2000.

Top de calor a Espanya: Còrdova, Múrcia i les Canàries

Als registres escandalosos de calor que hem situat al mapa, cal afegir els màxims. I és que tres zones han tingut especial incidència de calor extrema.

D’una banda, la ciutat de Múrcia. Al juliol del 1994, en el que es va conèixer com la ponentada del segle, es va assolir a la capital una temperatura de 45,7º.

Doncs bé, aquesta irrupció càlida passada ha enviat el mercuri murcià fins als 46,1 graus, rècord per a la zona. Més mèrit té el fet que gran part del diumenge 15 d’agost va estar bufant vent del sud o de llevant a Múrcia capital.

Si Múrcia ha tingut el segon “premi” de calor, l’altre rècord estatal ha anat a parar a Montoro (Còrdova). Un “premi” gros i contundent. Així, segons dades de l’Aemet, s’ha arribat a 47,4 graus, cosa que supera en una dècima el seu rècord anterior, que estava en els 47,3 graus.

Cal recordar que les dades de temperatura sempre estan a l’ombra i les gàbies i estacions són oficials dels diferents serveis meteoròlogics. 47 graus a l’ombra és una temperatura que fa gairebé impossible la vida normal a l’aire lliure.

Un tercer “premi” de calor el tenim a les Cànaries. Està sent la darrera comunitat on la calor es resisteix a marxar. I déu-n’hi-do! com d’escalfada està la cosa. Per exemple, la darrera nit en punts de les anomenades “medianías” canàries, no s’ha baixat dels 35 graus de mínima. O sigui, en el moment de més “fresca”, una temperatura infernal.

Esclafits càlids amb barbaritats de temperatura nocturna

Un altre dels aspectes que s’han donat en l’onada de calor anterior és que hi ha hagut tempestes seques. En gran part amb ràfegues de vent molt destacable, i que provoquen ràpides pujades de temperatura.

Per exemple, a Albacete es va donar un esclafit càlid, amb una mena de tempesta de sorra. Temperatura cremadora, per sobre dels 40 graus de cop.

No cal anar a la Manxa per trobar fenòmens semblants. A Castelló la nit del dia 14 al 15 d’agost es va produir un altre esclafit sec i es va arribar als 42 graus de temperatura.

Resulta curiós, si més no, que la temperatura màxima absoluta que s’hagi donat a Castelló de la Plana sigui exactament aquesta. O sigui, el màxim en una temperatura nocturna. Atmosfera desbocada.

A Catalunya ens hem apropat als rècords absoluts fins ara

A casa nostra la temperatura no s’ha quedat curta. Així, segons dades del Meteocat, el cap de setmana passat es van assolir registres de 42 i 43 graus en àmplies àrees de la Catalunya Central i les comarques de Lleida

Valors màxims a estacions del Meteocat entre el 12 i el 15 d’agost

Cal anar-se a l’agost del 2018 o el juny del 2019 per trobar aquestes dades. Molt a prop dels màxims històrics a Catalunya del mateix servei meteorològic.

També de nit es van produir esclafits càlids amb fortes pujades de temperatura. Desorbitades per l’hora.

En el cas de Barcelona capital no s’ha assolit cap rècord de calor. A l’estació de beteve hem arribat als 34,1 graus de màxima en aquesta onada. L’agost del 2018 o el juny del 2019 es va arribar als 37 graus de màxima a la nostra estació.

Amb molts més anys de dades, l’Observatori Fabra aquests darrers dies ha arribat a un pic de 35 graus, quan la més alta registrada per l’estació és de 39,8 graus el 6 de juliol del 1982. Imbatuda, encara.