DANA barcelona setembre 2021

Una depressió aïllada en nivells alts (DANA) complicarà el temps de les properes hores a Barcelona i la resta de Catalunya, amb pluges que podrien ser intenses i acumular quantitats importants de pluja i també vent intens i mala mar arran de costa.

El temps es complicarà especialment la matinada i matí de dijous

Una petita baixa secundària que es podria formar entre el delta de l’Ebre i les Balears durant la nit de dimecres a dijous serà la que, juntament amb el fred associat a la DANA, pugui propiciar un empitjorament notable del temps.

Mapa previst per a la matinada i matí de dijous

A hores d’ara, i encara amb un alt grau d’incertesa, s’espera que el plat fort pugui arribar entre la matinada i el matí de dijous, amb pluges que podrien ser intenses i molt abundants a bona part del litoral de Barcelona i Tarragona.

La part més intensa, extensa i abundant quedarà probablement mar endins, però alguns models indiquen el risc d’aiguats també a la costa i prelitoral.

Pendents del vent de gregal

Cal recordar, però, que la previsió, tot i ser propera, té un grau d’incertesa encara elevat i que el millor és seguir la situació meteorològica minut a minut.

En aquest sentit, el vent de gregal en superfície, que podrà ser fort, hi jugarà un paper cabdal.

Es tracta d’un vent que quan bufa fort no acostuma a deixar grans plogudes a Barcelona, tot i que hi ha algunes excepcions. Veurem si aquest cop n’és una d’aquestes, o no.

Avisos del Meteocat per pluja, vent i mala mar

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat aquest mateix matí els avisos per la situació meteorològica de les properes hores.

Avís del Meteocat per intensitat de pluja per a aquest dijous 23 de setembre

Així, el Meteocat ha emès un avís de perill 4 sobre 6 davant la possibilitat que la intensitat pugui superar els 40 litres en 30 minuts a bona part de la costa, ja a partir d’aquest mateix vespre de dimecres però molt especialment durant la matinada i el matí de dijous.

La pluja podria arribar a superar, segons un altre avís emès pel Meteocat, els 100 litres en tot aquest període.

Avís del Meteocat per mal estat de la mar i onades de més de 2,5 m per a dijous 23 de setembre

A més a més, s’han activat també diversos avisos per vent de més de 70 km/h i onatge de més de 2,5 m a bona part del litoral, Barcelona inclosa.

L’Aemet, en la mateixa línia, també ha emès diversos avisos per intensitat i acumulació de pluja de més de 80 litres.

El canvi de temps es presenta notable però efímer, i la millora serà evident, ja a partir del migdia de dijous i, molt probablement, també en dies posteriors.

Alerta del pla Inuncat

Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla Inuncat aquest dimecres davant la possibilitat de pluges intenses a la costa.

Al web de Protecció Civil podreu trobar una sèrie de recomanacions en cas de pluja forta i sobtada, així com algunes notes de sentit comú per evitar desgràcies en moments de pluja intensa, vent fort o mala mar.

Recomanacions al mar

  • No accedir a les platges ni banyar-s’hi.
  • No apropar-se a les esculleres ni espigons: les onades poden superar els 2,5 metres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Consells per episodis de pluja intensa

  • No apropar-se a les lleres dels rius i rieres.
  • Netejar reixes de clavegueram per evitar que quedin obstruïdes amb fulles i brutícia.
  • Mantenir-se informat i evitar desplaçaments innecessaris per carretera i, en cas de fer-los, preferentment per vies principals i a una velocitat més moderada.