dites juliol catala

No hi ha manera que la pluja visiti la ciutat i menys, que ho faci amb prou abundància per posar punt final a aquesta sequera a Barcelona i el conjunt de Catalunya, que aviat farà tres anys que tenim. Els embassaments es van buidant i són la imatge viva de la situació d’estrès hídric que estem vivint. Tot i això, les dades de pluja a Barcelona també posen de manifest l’escenari d’excepcionalitat en què ens trobem.

Ara fa uns dies va acabar el mes de febrer, que va ser una mica més plujós del que marca la mitjana a l’Observatori Fabra. No seria notícia si no fos perquè l’anterior mes plujós havia estat l’agost.

Els mesos plujosos s’han convertit en un fet ben estrany

L’encadenament de mesos més eixuts del compte és exagerat a Barcelona i a molts punts del país. Si fem l’exercici de mirar què ha passat els darrers tres anys, des del gener del 2020, veurem que només hi ha hagut vuit mesos en què ha plogut més del que marca la mitjana. En altres paraules: 30 dels últims 38 mesos han acabat sent eixuts.

El mes de febrer, que es van recollir 5 l/m² més del que seria normal, va trencar la ratxa de cinc mesos consecutius secs. En aquest període s’havia acumulat un dèficit de pluja de 244 l/m².

Tot i això, al llarg d’aquesta sequera s’han arribat a encadenar fins a 16 mesos seguits amb menys pluja del que seria habitual. Concretament, això va passar entre el juliol del 2020 i l’octubre del 2021.

La sequera va començar després de l’abril més plujós registrat

L’abril del 2020 va ser extraordinàriament plujós. Els diversos episodis de llevant van deixar un total de 259 l/m² a l’Observatori Fabra, fet que el va convertir en l’abril amb més pluja de tota la sèrie de dades. Des de llavors la manca de pluja s’ha anat agreujant.

340,5 l/m² durant els últims 365 dies

La suma de la precipitació acumulada al llarg de 365 dies consecutius no supera la mitjana, que és de 620 l/m², des del 12 d’abril del 2021. El mínim d’aquesta sequera i de tota la sèrie centenària del Fabra va ser l’1 de desembre del 2022. En els 365 dies anteriors, tan sols es van recollir 276,4 l/m², menys de la meitat del que tocaria.

La mica de pluja d’aquests mesos d’hivern, sobretot de la primera meitat de desembre i del mes de febrer, han fet remuntar una mica la xifra de la pluja acumulada. Així, entre el 7 de març del 2022 i el 6 de març del 2023 a l’Observatori Fabra s’han mesurat 340,5 l/m².

No és un valor tan extrem com el de principis de desembre, però és igualment molt baix. La sequera continua, i no hi ha perspectives de pluja abundants i extenses a curt ni a mitjà termini que puguin revertir-la.