Concentració de NO2 a les 10 h de dijous 6 de febrer. Font: Lobelia

Aquest dijous al matí s’han registrat nivells molt elevats de NO2 a la zona portuària de Barcelona. La concentració s’ha acostat 200 micrograms per metre cúbic al voltant de les 10 h, un valor propi d’un episodi de contaminació i no recomanat per a la salut, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La concentració multiplicava també, diverses vegades, el límit anual recomanat per a la salut, de 40 micrograms per metre cúbic de mitjana.

Segons Lobelia, “s’han produït un seguit de característiques que contribuïen a l’acumulació de contaminants a l’entorn de l’àmbit portuari: vents febles i baixes capes d’inversió”. La inversió tèrmica és un fenomen habitual en situacions anticiclòniques que es caracteritza per l’acumulació d’aire més fred (i dens) a les zones més baixes. La capa d’inversió impedeix els moviments verticals i per tant concentra partícules i gasos contaminants a sota.

Com es fan els mapes de Lobelia?

El mapa d’aquella hora de l’interactiu de contaminació de Lobelia és altament explícit. Es tracta d’un mapa ja validat amb les mesures d’estacions de mesura de contaminació properes, que es basa en trànsits marítims i rodats diaris habituals, i amb dades operades i validades conjuntament amb KNMI (l’institut meteorològic dels Països Baixos). Es generen cada hora a partir de dades de satèl·lit, informació de trànsit habitual, densitat de població i dades de les estacions de mesura oficial, d’observacions i prediccions meteorològiques.

Lobelia Air va sorgir per la necessitat de disposar de dades carrer a carrer, ja que a Barcelona les úniques disponibles eren, fins ara, les dades de Xarxa de Vigilància de Prevenció de la Contaminació (XVPC) de la Generalitat de Catalunya. La XVPC dona dades en zones puntuals, on hi ha instal·lades les estacions de referència. Lobelia Air proporciona dades horàries amb cobertura urbana 24/7.

El projecte forma part  d’isardSAT, un expert líder en tecnologies de satèl·lit certificat com a Expert Support Laboratory en altimetria per l’Agència Espacial Europea.