Escolta aquesta notícia

La Generalitat de Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) han desenvolupat i millorat una nova eina per predir la contaminació i poder millorar la qualitat de l’aire a Barcelona amb una resolució de fins a 20 metres i un abast de fins a 48 hores.

L’eina ja es pot consultar en obert

Aquesta nova eina, finançada per la Generalitat i desenvolupada pel BSC ja es pot consultar en obert al portal CALIOPE, en què els usuaris podran triar tres dominis per veure l’evolució prevista de la qualitat de l’aire durant les 48 hores següents.

El model, que té una millor resolució, amb un pas de malla de només 20 metres per 20 metres, és operatiu de moment de forma única a Barcelona i la seva àrea més propera, en la qual s’inclouen ciutats com Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs o l’Hospitalet de Llobregat.

L’eina permet veure l’evolució de diversos contaminants, però és especialment important en el cas de Barcelona per al diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió de menys de 10 i 2,5 micres, que encara no es poden consultar en alta resolució.

El sistema fa servei d’un superordinador (MareNostrum5) que combina models meteorològics, d’emissions i de dispersió de contaminants amb dades urbanes i mètodes d’intel·ligència artificial.

Millores amb l’objectiu 2030

Aquesta millora de CALIOPE (que ja era operatiu abans però no a aquesta resolució) es considera clau des de la Generalitat de Catalunya tenint en compte les noves exigències europees de qualitat de l’aire que, de cara al 2030, tindran uns objectius molt més estrictes.

Aquesta eina ha de servir, segons Sonsoles Letang, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, per “pronosticar episodis de contaminació i determinar quines accions són eficients per millorar la qualitat de l’aire i la salut dels ciutadans”.

Comparteix a: