Els embassaments de les conques internes de Catalunya tenen ara emmagatzemats 187.78 hm³ d’aigua, que suposen només un 27,04 % del total. Aquest percentatge, del tot escarransit, ubica les conques internes en el podi de les que menys aigua tenen a Espanya i Portugal.
L’Algarve portuguès i la vall del Guadalquivir, encara pitjor
De fet, només les ribes de l’Algarve (13,1 %), a l’extrem sud del Portugal continental, i la conca del Guadalquivir (25,8 %) tenen números pitjors que les conques internes catalanes (27,04 %).
A la resta de conques hidrogràfiques, tot i que la situació de sequera era també crítica a finals del 2022, la pluja de l’hivern ha permès un respir clar.
Tant és així que bona part de les conques portugueses han passat de tenir els embassaments clarament per sota del 50 % en començar la tardor, a tenir-los per damunt del 70 % a finals del mes de febrer, segons dades del Sistema Nacional d’Informació de Recursos Hídrics de Portugal.
El mateix passa a la resta d’Espanya, on bona part de les grans conques del centre i el nord del país han superat una situació complicada i se situen en l’actualitat clarament per sobre del 60 %, segons les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Fins i tot una conca tradicionalment eixuta com la del Xúquer supera aquesta barrera del 60 % gràcies a les grans pluges dels darrers mesos a bona part del País Valencià.
Les excepcions en aquesta clara recuperació: el Guadalquivir i les conques internes de Catalunya, en una situació molt complicada a poc més de dos mesos de començar l’estiu.
Algunes zones de Catalunya, les més castigades per la sequera de tota la península
Però si analitzem estrictament l’índex de precipitació estàndard (IPE) veurem com, de tota la península, Catalunya és de les zones més castigades per la sequera.
Actualment, amb el càlcul de l’índex IPE per als darrers 12 mesos trobem que algunes zones del litoral i prelitoral de Barcelona tenen registres per sota de -3, que indiquen una sequera excepcional. La situació és encara més greu a casa nostra si analitzem els darrers dos anys, en què gairebé mig Catalunya es troba en aquesta situació de sequera excepcional.
En el cas d’Espanya, amb el càlcul dels darrers 24 mesos i segons dades de l’AEMET-CSIC, no hi ha color i tot i que algunes zones d’Andalusia i del terç nord també marquen valors negatius importants, en cap cas marquen els registres de bona part de la costa i prelitoral de Catalunya, on la sequera és estructural ja fa gairebé tres anys.
En el cas de Portugal, només una petita zona del sud del país té valors de sequera extrema.
També hi ha sequera en altres països europeus
La sequera, però, no ha estat ni és exclusiva de Catalunya i la península.
Segons les dades de l’observatori europeu de la sequera i l’índex combinat (CDI), trobem que hi ha tot un seguit de països ben propers que també tenen una situació clara de sequera.
El Regne Unit (especialment Irlanda), França, el Marroc, Algèria, Tunísia i Turquia són altres països que arrosseguen també una sequera important.
A l’esquerra podeu veure l’índex IPE per als 12 darrers mesos, que també marca valors negatius (vermells) a moltes estacions de mesurament. A la dreta, l’índex combinat (CDI), en què es veuen la grans zones amb sequera actualment.
Gran part de la península ha deixat els colors carbasses, però es manté la situació a Catalunya.