conjuncio planetaria abril 2022 Barcelona
foto: Joan Anton Català

El cel ens ofereix aquests dies un espectacle únic i gratuït i s’allargarà durant les setmanes vinents. Una conjunció planetària de quatre planetes i també fins a dues pluges d’estels entre finals d’abril i principis de maig.

Júpiter, Venus, Mart i Saturn, perfectament alineats

L’espectacle més atractiu serà, sense cap mena de dubte, la conjunció planetària que ja es pot veure a casa nostra.

L’astrofísic Joan Anton Català ens explica que per poder gaudir-ne cal aixecar-se d’hora i mirar cap a l’est abans de la sortida de sol. D’aquesta manera, des de Barcelona, caldrà mirar cap a mar, a un horitzó baix i abans de l’albada per poder veure Júpiter, Venus, Mart i Saturn (per aquest ordre) alineats perfectament. Has de tenir en compte que el sol surt aquests dies a les 7 h, amb la qual cosa caldrà matinar si vols veure-la.

Foto: Joan Anton Català

Català ens diu que a partir del dia 24 d’abril, també mirant a l’est i abans de l’albada, la lluna minvant anirà visitant aquests planetes, cada cop més baixa i fins al dia 27 d’abril. El 30 d’abril l’espectacle encara podria ser major. En Joan Anton Català ens diu que Júpiter i Venus (tots dos molt brillants) estaran molt junts al cel i es veuran especialment brillants. La conjunció es podrà continuar trobant durant tot el mes de maig, tot i que els planetes s’aniran espaiant.

Els Lírids arriben al punt màxim per Sant Jordi 2022

Però aquests dies també tenim una pluja d’estels: els Lírids. Es podran veure fins al dia 30 d’abril, amb un màxim que s’ha donat entre el 22 i 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi 2022.

Els eta-Aquàrids, al maig

I en pocs dies arribarà també el punt àlgid d’una de les pluges d’estels més importants de la primavera. Els eta-Aquàrids es podran veure a finals d’abril i durant tot el mes de maig. Ara bé, entre el 5 i 6 de maig serà quan arribaran al punt màxim, amb prop d’una cinquantena de meteors per hora.

Un eclipsi total a l’horitzó

Aquest mes de maig arriba ben farcit des del punt de vista astronòmic. Dilluns 16 de maig, de matinada, tindrem un eclipsi total de lluna, visible des de Barcelona.

En aquest cas caldrà mirar cap al Garraf abans no surti el sol per poder-ne gaudir.

Entorns foscos i allunyats de grans ciutats

Evidentment, Barcelona ciutat no és la millor opció per gaudir d’espectacles de cel nocturn, atesa la gran quantitat de contaminació lumínica que hi ha. És altament recomanable buscar llocs allunyats de grans ciutats i oberts per poder gaudir-ne més i, especialment en el cas de les fugisseres, per poder-ne veure més.

Font: Generalitat de Catalunya

El mapa de protecció vers la contaminació lumínica elaborat per la Generalitat de Catalunya us pot donar grans pistes (en color blau) dels llocs més adients per gaudir de cels nocturns.