El compromís per reduir la utilització de plàstics d’un sol ús implica tots els sectors del comerç, també els distribuïdors dels productes del mar. Aquest dimecres, la Confraria de Pescadors de Barcelona, Mercabarna, i el Gremi de Peixaters han presentat per primera vegada una guia conjunta, la Guia per reduir l’ús del plàstic en la comercialització del peix i el marisc, amb consells i directrius perquè els venedors de peix i marisc utilitzin envasos més sostenibles que els de porexpan o els plàstics d’un sol ús en la seva tasca diària.

El punt negre, les safates de porexpan
Entre les mesures que planteja la guia, n’hi ha una que destaca per damunt de la resta. És la recomanació perquè totes les baules que participen en el subministrament del peix —des de la captura, passant per la distribució i fins al punt de venda— utilitzin safates de plàstic reutilitzables, com les que se solen veure a la llotja del peix del Port Vell.
Són unes gran safates blaves que, en el moment de lliurar la mercaderia als majoristes o els peixaters, habitualment es traspassen a unes grans safates de porexpan blanc, que aguanten millor el fred, però que es fan malbé abans i acaben convertint-se en un residu després d’utilitzar-les només algunes vegades. I és en aquest punt on la guia incideix: demana als distribuidors que deixin d’utilitzar safates de porexpan, un gest que permetria reduir l’ús de milers d’envasos poc duradors.
El 85 % de residus que van al mar són plàstics
Es calcula que, de tots els residus que arriben als mars i oceans de tot el món, el 85 % són plàstics, que amb el temps es descomponen en microplàstics. La situació és especialment greu al Mediterrani, que tot i contenir només l’1 % de l’aigua del planeta, concentra el 7 % dels microplàstics globals. I la projecció és que l’any 2050 —d’aquí a només 25 anys— al mar hi hagi més plàstic que peixos.