La sequera històrica que ha afectat tot Catalunya durant els últims anys comença a quedar enrere. Les últimes pluges i la millora de l’estat dels embassaments han fet que el govern de la Generalitat hagi pres la decisió de canviar les fases de la sequera que afecten diferents punts dels territori i n’hi ha vuit, gairebé la meitat, que recuperen la normalitat. De moment, però, el Ter-Llobregat, la unitat que abasteix Barcelona, es manté en fase d’alerta. “Si arribéssim a l’indicador del 60 % de les reserves ens podríem plantejar aquesta sortida”, ha dit la consellera de Territori i portaveu del govern, Sílvia Paneque. Afegeix, però, que encara “estem lluny” d’aquesta xifra i apunta que s’haurà d’anar valorant durant “les properes setmanes”.
Crida a la prudència
“Estem en l’inici del desescalament de les restriccions per sequera”, ha assegurat Paneque, que també ha volgut traslladar un missatge de prudència “perquè els nivells dels embassaments no estan al 50 % i fins al 60 % no es declara la normalitat”. “Seria un error donar un missatge que tenim la solució definitiva amb aquestes pluges”, ha dit la consellera. De fet, el govern no dona per superada la sequera i assegura que continua compromès a continuar al mateix ritme les infraestructures previstes per no dependre de la pluja.
Vuit unitats de tot Catalunya recuperen normalitat
Així, de les 18 unitats existents a Catalunya n’hi ha vuit que recuperen la situació de normalitat: Anoia-Gaià, aqüífer Carme Capellades, aqüífer Plioquaternari Tarragona, Capçalera del Llobregat, Capçalera del Ter, Estany de Banyoles, Mig Llobregat i Prades-Llaberia. També s’aixeca l’emergència a tres unitats: l’embassament Darnius-Boadella, Riudecanyes i l’aqüífer Fluvià-Muga. De fet, només aquest últim queda en situació d’excepcionalitat.
En canvi es mantenen dues unitats en prealerta: el Consorci Aigües Tarragona i Riudecanyes. I finalment, les cinc unitats restants continuen en alerta, és a dir, les que pertanyen al sistema Ter-Llobregat, l’aqüífer Baix Ter, embassament Darnius-Boadella, Empordà i Serralada Transversal.
Les modificacions acordades aquest dimarts es faran efectives quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), prevista per a la setmana vinent.
El govern ha dit que aquests canvis s’han pres perquè es puguin mantenir durant un període de cinc o sis mesos, al marge de les precipitacions. “Pensem que aquest estadi es pot mantenir en el temps”, assegura Paneque, que també ha agraït el comportament de la ciutadania i també de la indústria, els sector agrícola i ramader i el turisme durant tot aquest temps.
