Les altes pressions podrien ser protagonistes a l'oest d'Europa a l'octubre. Font: CFS/Meteociel

El setembre ja el tenim al sac: ha estat un mes marcat per més pluja de l’habitual en alguns barris de la ciutat, tot i que concentrada en uns pocs dies. La temperatura mitjana ha estat superior a la normal.

Com s’entreveu el mes d’octubre pel que fa al termòmetre?

En base els mapes de curt i mitjà termini, el mes s’iniciarà amb un descens sobtat de la temperatura. El termòmetre assenyalarà valors inferiors als habituals els primers 3 o 4 dies. L’arribada d’un anticicló, “a posteriori”, afavorirà que la temperatura torni a recuperar-se de forma gradual i que s’estableixi entorn al normalitat, o lleugerament per sobre la mitjana, durant la segona setmana del mes.

En conjunt, d’acord amb els mapes estacionals de l’agència nord-americana NOAA, l’octubre podria finalitzar amb una anomalia de temperatura negativa, es a dir, amb una temperatura mitjana lleugerament per sota la normal. No es tractaria d’un fet aïllat a l’entorn de Catalunya, sinó que podria ser una constant a bona part del continent europeu.

Mapa anomalia temperatura octubre
Anomalia de temperatura a l’octubre. Font: NOAA

Continuarà plovent?

De moment el primer dia del mes d’octubre estarà protagonitzat per un canvi de temps que podrà afavorir alguns xàfecs puntuals a Barcelona: tant de bon matí com de cara a la tarda. Posteriorment, amb l’arribada d’un anticicló, es difuminaria la possibilitat de pluja durant uns dies: pràcticament al llarg d’una setmana. Més enllà, els mapes a mitjà termini apunten un augment de la inestablitat i la possibilitat de pluja abans de mitjans de mes.

En conjunt, però, els mapes de la NOAA parlen d’un octubre eixut a tot Europa, també a Catalunya, amb menys pluja de l’habitual. Convé recordar que, estadísticament, l’octubre és un dels mesos més plujosos de l’any a diverses comarques pròximes a la costa catalana, on s’acostumen a totalitzar registres notables de precipitació.

Mapa d'anomalia pluviomètrica
Anomalia de precipitació a l’octubre. Font: NOAA

Anticicló europeu

El perquè d’aquest ambient més aviat eixut podria ser per la persistència d’un anticicló al centre i l’oest d’Europa, tal com es pot comprovar amb la imatge que il·lustra aquesta notícia, corresponent al model CFS.  L’establiment de les altes pressions en aquest entorn bloquejaria el pas de pertorbacions atlàntiques i l’arribada de fronts actius.

Finalment, convé tenir present que les previsions a llarg termini són només indicatives de tendències i que la fiabilitat sol ser baixa a causa de la naturalesa caòtica de l’atmosfera.