Els dies de confinament pel coronavirus són una bona excusa per aprendre meteorologia i més si tenim present que estem tenint una primavera força moguda.

Els meteoròlegs de betevé us proposem fer un parell dels aparells necessaris per a qualsevol home i dona del temps.

Com fer un pluviòmetre

Un pluviòmetre serveix per saber la quantitat de pluja que ha caigut en un lloc concret en un temps determinat.

Material: fer un pluviòmetre és molt senzill; només necessitarem una ampolla buida, d’aigua o refresc. També un cúter o tisores per tallar-la i un regle o cinta mètrica.

Tallem l’ampolla en dues parts, més o menys a l’altura de dues terceres parts de l’ampolla. Girem la part superior (on hi ha l’obertura de l’ampolla) i l’encaixem a la part inferior, de tal manera que ens quedarà el coll d’ampolla fent un embut dins el recipient.

Col·loquem el nostre pluviòmetre, ja acabat, a sobre d’una superfície plana a l’exterior de casa. Quan comenci a ploure l’aigua s’hi acumularà. Un cop acabada la pluja mesurem amb un regle o cinta mètrica quants mil·límetres d’aigua s’han omplert. La pluja es pot mesurar en mil·límetres o en litres per metre quadrat. Un mil·límetre és el mateix que un litre per metre quadrat, així que la conversió serà ben fàcil.

Com fer un penell

Un penell serveix per saber d’on ve el vent. D’aquesta manera, si ve del nord serà clar que serà un vent més fred que no pas si ve del sud, o si ens ve de l’est serà molt més humit que de l’oest, en el cas de Barcelona.

Material: una ampolla petita i buida d’aigua o refresc. També necessitarem arròs, sorra o pedres, una canyeta per veure refrescos, un pal recte (com ara un escuradents llarg o un bastonet de menjar xinès), una agulla de cap i una cartolina.

Omplim l’ampolla d’arròs, sorra o pedres, el que tinguem més a mà. Caldrà omplir l’ampolla ben bé fins a la meitat perquè sigui prou estable. Tanquem l’ampolla amb el tap, però hi fem un forat per poder introduir el pal dins l’ampolla i que sobresurti una mica. A l’extrem superior del pal hi posem la canyeta. La idea és que estigui horitzontal i centrada amb l’ampolla. Un cop la tinguem hi clavem l’agulla de cap perquè quedi subjectada però pugui moure’s fent cercles quan bufi el vent.

Dibuixem els punts cardinals en una cartolina que posarem a sota l’ampolla. També en una cartolina dibuixem els dos extrems de la fletxa (la nostra canyeta), que ens servirà per veure d’on ve el vent. Un cop els tinguem dibuixats, els retallem i els enganxem als dos extrems de la canyeta.

Acabat el nostre penell, només caldrà deixar-lo a l’exterior i comprovar si funciona.

Aquesta només és una manera de fer un penell, però n’hi moltes més. Els alumnes de primer d’ESO de l’Escola Sadako de Barcelona, per exemple, van fer aquests, fa pocs mesos.

Foto: Escola Sadako