El mes de novembre s’esgota i, de moment, tret d’algun tastet puntual, ha estat mancat de fred a Barcelona i arreu de Catalunya.

Els primers 20 dies de novembre se situen en setena posició dels més càlids des del 1914 a l’Observatori Fabra, amb una temperatura mitjana que supera en gairebé dos graus el valor climàtic del període 1991-2020. La pluja recollida, per contra, s’acosta força a la mitjana climàtica.

Tal com ja va essent un clàssic des de fa anys, els models estacionals tornen a apostar per un mes de desembre més càlid de l’habitual a Catalunya i a bona part d’Europa.

Un desembre sense gaire fred enlloc d’Europa

Conscients de la limitació de fiabilitat dels models estacionals, cal destacar que tant el model europeu (predicció estacional de Copernicus basada en la predicció per conjunts de l’ECMWF), com l’americà (agència nord-americana NOAA) pronostiquen un desembre càlid arreu. En el cas de l’europeu l’anomalia es podria moure entre 0,5 i 1 ºC per damunt de la mitjana climàtica, paràmetres similars en el cas de l’americà.

Convé destacar que en tots dos casos l’anomalia positiva de temperatura és més notable a latituds superiors a la nostra. També és bo recordar que encara que el mes es pronostiqui més càlid de l’habitual, això no invalida que es pugui viure algun episodi de fred més intens de forma puntual al llarg d’alguns dies.

Precipitació inferior a l’habitual

També hi ha consens en el cas de la precipitació. Els dos grans models de previsió estacional, l’europeu i l’americà, pronostiquen un mes de desembre més eixut de l’habitual a la península Ibèrica i el nord d’Àfrica, tot i que ambdós marquen neutralitat, més incertesa, en el cas de la costa mediterrània, on la precipitació podria acostar-se més a la normalitat.

Aquesta distribució de precipitacions a escala europea podria fer pensar en el pas de borrasques atlàntiques per latituds altes (nord del Regne Unit i Escandinàvia) i d’altes pressions al sud d’Europa que podrien permetre alguna entrada d’aire humit, i algunes precipitacions, de tant en tant cap a la costa catalana.

En un desembre “normal” haurien de caure 47 litres a Barcelona (O. Fabra), valor que correspon a la mitjana del període 1991-2020.

Un altre hivern càlid i eixut

El model nord-americà (NOAA) pronostica un hivern més càlid del normal a tot Europa, i clarament més eixut a la península Ibèrica i a l’entorn del Mediterrani.

Aquest mateix escenari el reprodueix el model centreeuropeu. El model ECMWF preveu, amb una probabilitat superior al 40 % a la península Ibèrica, que l’hivern 2024-2025 es podria emmarcar al terç inferior, és a dir, entre els més eixuts registrats fins ara (període 19913-2016).

Pel que fa a la temperatura (mapa inferior dret), el mateix model preveu que hi ha entre un 50 i un 70 % de probabilitat que l’hivern 2024-25 s’acabi emmarcant entre el terç superior dels més càlids registrats fins ara (període 93-2016).

Comparteix a: