El Parc Natural de la Serra de Collserola fa un any que treballa per recuperar 19 fonts de les 200 que hi ha. Es tracta de punts d’aigua ubicats al municipi de Barcelona ja que, en aquest cas, el finançament prové de la taxa turística. Les obres, que tenen un pressupost de 77.000 euros, començaran el mes d’octubre i duraran dos mesos.

Projectes amb participació ciutadana

Els projectes han estat elaborats durant un any pel Consorci del parc de Collserola juntament amb entitats dels districtes de Sarrià- Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris, on estan ubicades les fonts que es rehabilitaran. La seva col·laboració ha estat molt important a l’hora d’aportar informació de com eren els brolladors en els seus inicis amb “fotografies o llibres que recollien vivències…” tal com explica Glòria Arribas, encarregada de Foment, Participació i Suport al Voluntariat del Parc de Collserola.

Patrimoni històric i biodiversitat

Els projectes d’arranjament volen recuperar el patrimoni històric, retornant l’aspecte original a les fonts. Com explica Idoia Martín, arquitecta del parc, “la gent dels barris les té fetes com a seves perquè eren llocs com d’esbarjo” i algunes “estan lligades, fins i tot, a llegendes o formen part de recorreguts i itineraris”. Afegeix que “no deixa ser un patrimoni del parc, que si no se’n fa manteniment es podria quedar en l’oblit.”

Amb la millora de les fonts també es vol potenciar la biodiversitat del parc, fent que l’aigua torni a brollar amb força i que els animals s’hi puguin abeurar sense dificultats. A la font Joana per exemple, s’habilitarà una rampa perquè els animals puguin accedir a la bassa que hi ha en aquest espai. El foment de la biodiversitat és una constant al Parc Natural de Collserola on fa més de dos anys es va construir una bassa al costat del pantà amb el mateix objectiu.