Treballs de gestió forestal a Collserola
Treballs de gestió forestal a Collserola

Collserola és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya on es duran a terme accions lligades amb el projecte “Life climark”. Aquest projecte, iniciat l’any 2017, té per a objectiu promoure la gestió forestal per tal que els boscos siguin més sostenibles i absorbeixin més CO2 per tal de mitigar l’impacte del canvi climàtic.

Es faran tasques lligades amb la prevenció d’incendis forestals, com la creació de mosaic agroforestal, i feines per a la conservació de la biodiversitat i dels recursos hídrics. Es treballarà en cinc finques situades a Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Cerdanyola del Vallès.

Les primeres actuacions es duran a terme aquest mateix mes de febrer en una superfície de 14 hectàrees a les finques de Can Montmany, situada al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, i a Can Ferrer, al terme de Cerdanyola del Vallès. S’eliminarà sotabosc per a fer minvar la biomassa i es reduirà la densitat d’arbres per tal d’incrementar la vitalitat dels exemplars i accelerar l’adaptació a noves condicions climàtiques. A més, se seleccionaran determinades espècies de flora per a millorar la biodiversitat de la zona.

Amb aquests treballs s’evitarà l’emissió de més de 7.000 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera al llarg dels pròxims 15 anys. Per altra banda, també s’espera que els arbres redueixin el consum d’aigua, de manera que el bosc esdevingui més sostenible.

Més boscos i més densos durant els darrers anys

L’abandonament dels camps de conreu i de l’explotació forestal que hi ha hagut durant les darreres dècades a Catalunya ha fet augmentar l’extensió i la densitat dels boscos. Des de 1990 la massa forestal ha crescut un 73 % i és un 24 % més densa. En el context de canvi climàtic en què ens trobem la salut dels boscos ha minvat, i l’expansió de l’arbrat ha tingut afectacions sobre la biodiversitat, ja que s’ha reduït la superfície lligada a matollars i espais oberts.

Davant d’aquesta situació, segons apunten des de l’AMB, la gestió forestal és clau per adaptar els paisatges a la nova realitat i per a reduir l’impacte del canvi climàtic. D’aquesta manera és possible prevenir incendis catastròfics i fer més resistents els boscos davant de períodes de sequera cada vegada més llargs.

Les dues fases del projecte

El projecte s’ha dividit en dues parts. La primera fase ha servit per a definir els Projectes forestals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC) i identificar quines actuacions en l’àmbit forestal poden ser beneficioses de cara a mitigar els efectes del canvi climàtic o a adaptar els paisatges ja existents.

La segona part és la que s’iniciarà ben aviat. Es duran a terme cinc proves pilot per tal d’avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa a finals del 2022. Es tracta d’instrument pioner que permetrà posar al mercat els beneficis que genera la gestió forestal multifuncional, d’una manera certificada amb transparència i visibilitat.