Tres dies després que engegués la taula institucional per tractar l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, comuns i PSC han tornat a evidenciar les seves diferències sobre aquesta qüestió. I ho han fet presentant dos informes contraposats. Mentre que l’informe dels comuns rebutja la proposta d’Aena, el del PSC l’avala.

Els comuns parlen de “dany ambiental irreparable”

Aquest dijous dos regidors dels comuns ─sense el PSC─, Janet Sanz i Eloi Badia, han presentat un estudi ambiental que rebutja la proposta d’Aena per fer més gran la infraestructura. L’informe, elaborat per Barcelona Regional, constata que allargar la tercera pista de l’aeroport suposaria “un dany ambiental irreparable”.

Segons l’estudi, l’ampliació d’Aena “és incongruent” i va “contracorrent de les estratègies de protecció de la natura” de la Unió Europea. De fet, el document presentat pels regidors de BComú defensa “una solució híbrida” per fer créixer la infraestructura: millorar les instal·lacions, reforçar la xarxa ferroviària i, sobretot, donar pes a l’aeroport de Girona. “Hi ha alternatives per millorar l’aeroport del Prat i són millors que la proposta d’Aena”, sentencia Sanz.

El PSC diu que amb les mesures d’Aena s’ampliarà l’espai protegit

A diferència dels comuns, els socialistes sí que veuen amb bons ulls l’amplicació de l’aeroport. En l’informe que han presentat, elaborat per l’empresa Gestió i Promoció Aeroportuària, es destaca que fer-lo créixer “generaria 80.000 ocupacions directes i 365.000 ocupacions totals, contribuint en aquest cas al 8,9 % del PIB de Catalunya“. A més, assenyalen que la proposta d’Aena suposa una millora acústica sobre les poblacions del sud de l’aeroport.

El PSC també fa referència a “la invasió” de l’espai de La Ricarda, una actuació que suposaria una inversió de 1.700 milions d’euros. Creu que les mesures compensatòries que proposa Aena permetrien ampliar l’espai protegit. També es refermen en la necessitat de tramitar un nou pla director i sol·licitar canvis a la Xarxa Natura.

La presentació dels dos informes, contraposats, ha posat de nou en evidència les diferències entre els socis del govern municipal sobre aquesta qüestió.