neu nadal 2021
Cobertura de neu el dia de Nadal. Font Wxcharts.com (ECMWF model)

La imatge idíl·lica d’un dia de Nadal blanc que mostren les pel·lícules, emblanquinades i farcides de neu, és força difícil de veure, no només en el cas de Catalunya, sinó també a diverses ciutats d’Europa. Malgrat que hi ha gran variabilitat entre anys, estadísticament la neu per Nadal només sol ser probable a Escandinàvia, Islàndia, Escòcia i sobretot als països de l’interior i l’est d’Europa. A banda, és habitual també cada any a l’entorn dels Alps, dels Pirineus i les principals serralades del continent.

Veure neu damunt del sòl o dels carrers de ciutats tan carismàtiques com París, Londres, Roma o Amsterdam, entre d’altres, és normalment força més difícil.

L’any 2001 va ser el darrer Nadal amb neu a bona part de Catalunya

Ara s’han acomplert justament 20 anys que Catalunya va viure una nevada històrica. Entre els dies 14 i 15 de desembre del 2001 la neu va cobrir bona part del territori, sobretot les comarques de l’interior, les del prelitoral i de Ponent. La neu, que també es va deixar veure en alguns moments a la part alta de Barcelona, només va fer gruix al peu de Collserola i sobretot en aquest entorn, amb gruixos de més de 10 cm en el cas de Vallvidrera. La nevada va ser molt rellevant del prelitoral cap endins.

Una potent irrupció d’aire fred “a posteriori”, combinada amb la poca insolació d’aquesta època de l’any, va mantenir l’ambient gèlid a les fondalades i zones baixes fins a les portes de Cap d’Any, un fet que va contribuir al fet que la neu es mantingués damunt del sòl el dia de Nadal.

Curiosament, la nit de Nadal va ser extremament freda, amb registres mínims inferiors als -15 ºC a les valls del Prepirineu i en zones enclotades de l’interior com la plana de Vic. Les glaçades també va ser protagonistes a Collserola.

Què pronostiquen els mapes del temps per a dia de Nadal d’enguany?

Queden pocs dies per Nadal i la fiabilitat del pronòstic ja és força elevada. La majoria de models pronostiquen que l’anticicló, que fa dies que abraça de ple Catalunya i l’oest d’Europa, continuarà retirant-se i permetrà que entrin en joc masses d’aire i borrasques en superfície.

Una irrupció d’aire fred protagonitzarà el temps a l’extrem oriental d’Europa i a Rússia, on es combinarà amb una borrasca en superfície que hi deixarà nevades.

Així doncs, la neu i el fred seran protagonistes només a l’extrem oriental i punts del nord d’Europa el dia de Nadal. La neu podrà caure el dia de Nadal al nord d‘Alemanya, a l’entorn dels Alps, en punts del centre d’Anglaterra, de Bielorússia o Polònia.

Una borrasca atlàntica afectarà l’oest d’Europa. Els vent del sud i del sud-oest allunyaran les nevades d’aquest àmbit, on l’ambient serà relativament suau i hi haurà estones de paraigua.

Així doncs, seran poques les ciutats europees blanques per Nadal. La neu no serà present a París, Londres, Brussel·les, Viena o Munic, entre d’altres.

En el cas de Catalunya, la neu només serà present a cotes altes dels Pirineus i en algunes valls, allà on es mantingui la del pont del desembre.