Només han estat necessaris 11 dies per aconseguir els 105.000 euros per finançar d’una instal·lació fotovoltaica a la coberta del Centre Cívic Convent de Sant Agustí. Els diners els han aportat 166 ciutadans mitjançant un “crowdlening”, un sistema de préstec amb interessos. Per Cristina Castells, directora d’Energia i de Qualitat Ambiental, aquesta campanya impulsada per l’Ajuntament ha estat un “èxit total”, i les aportacions s’han tancat molt abans del termini que s’havien marcat inicialment, que s’acabava el 22 de juny.

Petites aportacions d’entre 150 i 200 euros

La fórmula triada, el “crowlending”, buscava justament el que s’ha aconseguit: que no hi hagi un gran inversor per tirar endavant aquest projecte sinó una suma de petites aportacions, que van entre els 150 i els 200 € de mitjana. Amb aquest sistema, els ciutadans que hi han invertit recuperaran els diners en cinc anys i amb un interès del 0,95 % anual sobre el capital que hi hagin aportat. Per Castells, s’ha assolit l’objectiu d’implicar a la ciutadania en un projecte d’energia sostenible en un edifici, el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, on el retorn sobre la població serà molt evident.

L’Ajuntament espera que la placa fotovoltaica generi 38.880 kWh d’electricitat, l’equivalent al consum elèctric de 17 llars. La intenció és formalitza el préstec i poder licitar el projecte els propers dies per poder-lo adjudicar en un mes, i que abans d’acabar l’any la placa fotovoltaica pugui estar en funcionament.

La intenció del govern és que aquest no sigui un cas aïllat sinó que hi ha la voluntat de potenciar el nombre d’instal·lacions amb energia solar a la ciutat tant en edificis públics com privats. El 2017 l’Ajuntament va anunciar que volia duplicar la generació d’energia solar municipal en acabar el mandat.