Barcelona té un total de 10 platges que configuren un total de 4.873 metres de platja, des de Sant Sebastià fins a la de Llevant, entre el districte de Ciutat Vella i Sant Martí.

El confinament perimetral facilitarà que molts ciutadans les puguin redescobrir durant les properes jornades, ja que el temps acompanyarà les activitats a l’aire lliure, com per exemple passejar per entorns arbrats per veure com avancen els tons de tardor a les fulles dels arbres.

Sense servei de socorrisme

La temporada de bany va acabar el 28 de setembre i des de llavors no hi ha serveis de salvament, socorrisme, suport al bany ni informació ciutadana. Tampoc no es publica la informació de l’estat del mar ni d’ocupació de les platges als canals d’informació habituals en època estival, però és un bon moment per anar a passejar per aquest entorn natural de la ciutat.

Els mapes del temps pronostiquen un cap de setmana amb cel serè, termòmetres de fins a 21-22 graus centígrads i mar arrissada, és a dir, amb onades de menys de mig metre d’alçària. La temperatura de l’aigua del mar es troba a només 19 ºC.

Es pot accedir als espigons de les platges?

L’accés als espigons està prohibit, d’acord amb l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic i, més concretament, l’article 66.3. En referència al règim de sancions, està recollit a l’article 67.1: “L’incompliment del que disposen els apartats primer a tercer de l’article anterior constituirà una infracció greu i està sancionat amb una multa de 750,01 a 1.500 euros”.

Quines són les platges de Barcelona?

Totes les platges de la ciutat estan adaptades per a l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. Als voltants de la platja hi ha places d’aparcament reservades amb itineraris accessibles fins a la platja seca, senyalització i informació visual i tàctil, lavabos adaptats, passeres de fusta que arriben al més a prop possible de l’aigua, sense arribar a tocar-la ja que els corrents podrien desprendre el mòdul, i dutxes adaptades amb cadires. També compten amb transport públic adaptat que en facilita l’accés.

Aquest 2020, quatre de les deu platges barcelonines tenen el distintiu de qualitat ambiental de bandera blava.

Platja de Sant Sebastià, la segona més llarga

Situada al districte de Ciutat Vella, és la platja situada més a ponent de Barcelona i és, juntament amb la de la Barceloneta, la més antiga i de major tradició, amb clubs esportius de gran tradició a la ciutat. També és una de les més grans, amb una llargada d’uns 660 metres.

Hi oneja la bandera blava, que en certifica la qualitat ambiental.

Platja de Sant Miquel

Situada entre les platges de Sant Sebastià i la Barceloneta, la platja de Sant Miquel deu el seu nom a l’església de Sant Miquel del Port, construïda l’any 1755. És una de les més antigues de la ciutat, situada a tocar de la plaça del Mar, té una llargada d’uns 420 metres. També té una de les quatre banderes blaves de les platges de la ciutat.

Platja de la Barceloneta

Fins fa poc, aquesta platja donava nom a la franja del litoral compresa entre la platja de Sant Miquel i el moll de Marina. Amb motiu de la recuperació de la denominació de la platja del Somorrostro, la platja de la Barceloneta ara està compresa entre l’espigó del Gas, que també es coneix amb el nom d’espigó de Ginebra, i la platja de Sant Miquel.

La platja de la Barceloneta té una llargada de 422 metres i és una de les platges més antigues i amb més tradició de la ciutat.

Platja del Somorrostro

Amb aproximadament 522 metres de llargada, la platja del Somorrostro està situada entre l’espigó del Gas i el moll de Marina. No fa gaires anys, aquest tram del litoral, juntament amb una part de la platja de la Barceloneta i les actuals platges de la Nova Icària i el Bogatell, va acollir el barri de barraques del Somorrostro, en el qual van arribar a viure unes 15.000 persones en condicions molt precàries.

Platja de la Nova Icària

Té uns 415 metres de llargada, juntament amb la del Bogatell, és la que registra un temps d’estada més llarg per part dels usuaris, possiblement perquè és considerada una de les més tranquil·les de la ciutat. És una de les platges de Barcelona amb una major diversitat d’equipaments destinats a fer-hi activitats i aquest any ha obtingut la bandera blava, que en certifica la qualitat ambiental.

Platja del Bogatell, la més llarga de la ciutat

Té una llargada d’aproximadament 702 metres i és una de les platges que van adquirir una nova qualitat quan es va recuperar la façana marítima de Barcelona durant els anys noranta.

Platja Mar Bella

La seva llargada és d’aproximadament 512 metres. Situada a llevant del litoral de Barcelona, és una de les platges que es va crear aprofitant la remodelació urbanística del litoral que es va fer l’any 1992 amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. Els usuaris de la platja de la Mar Bella són majoritàriament residents al districte de Sant Martí, que és al qual pertany aquesta platja, que compta amb un públic fidel i nombrós.

La platja de la Mar Bella disposa d’un espai dedicat a platja naturista. A prop de l’espigó de Bac de Roda hi ha una àrea de jocs infantils i una de vòlei. Altres equipaments d’oci són una cistella de bàsquet, una àrea de monopatí i una taula de ping-pong situada a la part superior del passeig Marítim, a prop del pavelló esportiu de la Mar Bella.

També hi oneja la bandera blava com a reconeixement a la seva qualitat i serveis.

Platja Nova Mar Bella

La seva llargada aproximada és de 420 metres i, juntament amb la Mar Bella, forma part de les platges que es van crear quan es va recuperar definitivament la façana litoral de Barcelona. És, doncs, fruit de la renovació urbanística que es va fer amb motiu dels Jocs Olímpics.

Aquesta platja disposa també d’una àrea de vòlei, i també té la bandera blava com a reconeixement a la seva qualitat i serveis.

Platja de Llevant, la més petita

Aquesta és la darrera de les platges creades al litoral de Barcelona. Està situada al costat de la Nova Mar Bella i es va incorporar a la ciutat l’estiu del 2006. Té una llargada aproximada de 375 metres.

La platja de Llevant és el resultat de la retirada de l’escullera de Prim i la construcció de la plataforma que havia d’acollir el zoo marí. Aquesta platja inclou també una àrea de vòlei ubicada cap a ponent i a tocar amb l’espigó que la separa amb la platja de la Nova Mar Bella. Té una zona de bany per a gossos durant l’estiu.

Zona de banys del Fòrum

La zona de banys del Fòrum és un espai on es poden realitzar les mateixes activitats que es duen a terme a la platja, però sense sorra i l’accés a l’aigua es fa directament des de superfícies pavimentades mitjançant escales.

La zona de banys del Fòrum té una longitud d’uns 375 metres i una amplada d’uns 30 metres.