no contaminacio novembre 2022

L’entrada de vent de nord de divendres va comportar un gran descens de la temperatura, però també una millora notable de la qualitat de l’aire. La contaminació va baixar dràsticament. El cel, després de setmanes amb una tonalitat blanquinosa i amb pols en suspensió, va tornar al blau més habitual.

La contaminació a Barcelona, carrer a carrer

El dia més net a l’Eixample i Gràcia en NO2

Aquest divendres ha estat el dia amb menys contaminació per NO2 al centre de la ciutat. Les estacions de mesura que la Generalitat de Catalunya té a Gràcia – St. Gervasi i a l’Eixample van marcar mínims anuals, amb registres mitjans diaris que superaven per molt poc la marca dels 10 µg/m3 de NO2.

Així, els dies d’aquest 2022 amb menys contaminació per aquest gas relacionat directament amb el trànsit rodat queden, al centre de la ciutat, encapçalats de la següent manera:

4 de novembre 10,8 µg/m3
19 de juny11,5 µg/m3
9 de gener11,75 µg/m3
4 de setembre12 µg/m3
15 d’agost12,1 µg/m3
Els dies més nets a Gràcia – Sant Gervasi

En el cas de l’Eixample, també el 4 de novembre encapçala la llista, seguit del 19 de juny, però amb uns valors que comencen una mica més amunt. Aquest divendres l’Eixample va registrar un valor mitjà diari de NO2 de 13,8 µg/m3.

Al centre de Barcelona cal remuntar-se al 5 de desembre de l’any passat (fa gairebé un any) per trobar un dia amb registres millors de NO2 que els d’aquest 4 de novembre.

El vent, el gran aliat

Com acostuma a passar en aquestes grans millores de la qualitat de l’aire, el vent ha estat l’aliat principal en la dispersió de contaminants.

La pluja també és un element que acostuma a ajudar a fer minvar el diòxid de nitrogen, però és especialment en dies de vent fort quan hi ha els nivells més òptims de qualitat de l’aire a Barcelona.

vent barcelona 04 11 2022
Ratxes de vent de divendres, 4 de novembre

Aquest divendres el mestral enèrgic que va bufar (després de moltes setmanes) per damunt dels 60 km/h va ser l’actiu que va propiciar aquesta millora, juntament amb l’entrada d’una massa d’aire d’origen polar, molt més neta que la tropical precedent.

El problema de base (la pol·lució), evidentment, continua existint, però la meteorologia a vegades ajuda més o menys en la dispersió de contaminants.

A la resta de la ciutat, un dels dies més nets, però no el primer

La resta d’estacions de mesura que la Generalitat de Catalunya té per la ciutat també van notar una millora substancial, tot i que sense arribar a ser el dia amb menys contaminació per NO2.

Sants va registrar divendres una mitjana diària de 8,1 µg/m3 , amb només tres precedents millors aquest 2022, tots durant l’hivern passat. El Palau Reial, amb 6,1 µg/m3 de NO2 va registrar la tercera millor dada i altres estacions com l’Observatori Fabra i el Poblenou van marcar registres més que òptims, tot i no entrar entre els més nets de l’any.

El continua incomplint sistemàticament el topall dels 10 µg/m3

Aquesta millora transitòria no serveix per complir, de moment, el nou topall al centre de la ciutat que fa tot just un any l’OMS va instaurar per a aquest contaminant: de 10 µg/m3 de mitjana anual.

La contaminació a Barcelona triplica els valors permesos per l’OMS

De fet, a les estacions de l’Eixample i Gràcia – Sant Gervasi es continua superant sistemàticament aquest llindar i, amb la mitjana provisional d’aquest 2022, es multiplicaria per tres i mig el topall marcat per l’OMS.

Tant és així que ni un sol dia del 2022, però tampoc del 2021, complirien aquest llindar i caldria anar al 2020, en plena pandèmia, per trobar algun registre puntual que entri dins d’aquesta marca al centre de la ciutat.

La situació evidentment millora a mesura que ens allunyem del centre, però les dades diuen que els 10 µg/m3 de mitjana anual de NO2 només es compleixen a l’Observatori Fabra ( 9 µg/m3 de mitjana fins avui).