Mart planeta

El novembre sol ser un bon mes per gaudir del cel nocturn. L’arribada dels primers períodes llargs de calma anticiclònica afavoreix la inversió tèrmica i facilita que les zones elevades, però també les de mitjana altura, es converteixin en observatoris ideals on gaudir d’un cel especialment nítid.

Malauradament, el context de restricció de mobilitat nocturna impedeix els desplaçaments i en molts casos l’observació l’haurem de fer des de l’interior de pobles o ciutats, on la contaminació lumínica atenua notablement la brillantor d’estels i planetes. No obstant això, són diversos els planetes que es poden observar a ull nu fins i tot des de zones urbanes.

Júpiter i Saturn, una parella ben coneguda encara visible

Fa mesos que observem aquest duo planetari desfilar de llevant a ponent pel nostre cel durant les primeres hores de foscor. Al llarg d’aquest mes Júpiter i Saturn es continuaran fent visibles a partir del capvespre. Ara convé cercar-los cap a l’oest. Saturn i Júpiter s’aniran observant cada vegada més pròxims entre si. El proper 21 de desembre es trobaran en conjunció, és a dir, s’observaran com un sol objecte doble.

Posició de Saturn i Júpiter el dia 4 de novembre a les 19 h. Font: Stellarium

Mart, brillantor inconfusible

Mart és un dels planetes més fàcilment identificables gràcies a la seva gran lluentor, similar a la de Júpiter, i pel fet de ser un dels primers a veure’s nítidament tan bon punt es comença a fer de nit per l’est. El planeta vermell es va desplaçant al llarg de la nit, alt respecte a l’horitzó, cap a ponent. Al llarg del mes de novembre es podrà observar gairebé durant tota la nit sencera.

Posició de Mart i la Lluna el dia 25 de novembre a les 18 h. Font: Stellarium

La Lluna ens ajudarà a identificar Mart al llarg de la nit del 25 al 26 de novembre pel fet de situar-s’hi molt pròxima.

Venus i Mercuri, a última hora de la nit

Mercuri es podrà veure a primera hora del dia, entre les llums del crepuscle, i Venus s’observarà a les últimes hores de la nit. Ambdós s’observaran mirant cap a llevant.

Mercuri i Venus el 10 de novembre a les 7 h. Font: Stellarium

Pluja d’estels dels Leònids

Pel que fa als meteors, al novembre destaquen sobretot els Leònids. Es produeixen a causa del pas de la Terra per l’òrbita del cometa 55P/Tempel-Tuttle. El màxim d’aquesta pluja d’estels s’esdevindrà el dia 17 de novembre. S’estima una freqüència a l’entorn de 10-15 meteors per hora. Enguany la Lluna no n’atenuarà la brillantor. La millor hora per observar-la serà entre la mitjanit i la matinada.

La lluna plena, a finals de mes

El novembre no ens portarà cap lluna blava com va passar a finals d’octubre. La lluna plena la podrem contemplar el darrer dia del mes, el 30 de novembre. Serà totalment plena a les 10.29 h. Aquell dia la veure’m pondre’s per l’horitzó de ponent a les 7.51 h, i tornarà a treure el nas pel nord-est a les 17.33 h.

Dies curts, nits llargues

Els dies continuaran escurçant-se amb celeritat al llarg del novembre. Si per Tots Sants el sol va sortir a les 7.23 h hi es va pondre a les 17.46 h a Barcelona, el darrer dia del mes sortirà per l’horitzó més de mitja hora més tard, a les 7.57 h, i es pondrà a les 17. 22 h. Durant el novembre perdrem gairebé una hora de llum solar, 57 minuts per ser exactes. El darrer dia del mes tindrà 9 hores i 25 minuts de llum solar.

Les tardes començaran a allargar-se a partir de la Puríssima tot i que en conjunt els dies no s’allargaran fins al solstici d’hivern.