Aquest dissabte, 27 d’abril, l’Associació Cetàcea, que té el seu centre d’operacions al port del Garraf va fer un albirament molt poc comú al Mediterrani. A unes 22 milles de distància de la costa, a la zona dels canons marins coneguda com el Foix, van veure un grup de cinc catxalots en el qual van detectar també una mare i la seva cria.

En perill d’extinció

El catxalot és el cetaci odontocets (amb dents) més gran, i ara mateix, segons la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN) es troba en perill d’extinció al mar Mediterrani, on es compatibilitzen uns 400 individus. Les principals causes de la seva alta mortalitat són la ingesta de plàstics però especialment la mort del catxalot es produeix al mar Mediterrani per impacte amb embarcacions. Per tant l’albirament fet al Garraf és un esdeveniment molt poc comú.

Quatre albiraments des del 2018

Des de l’inici de la seva activitat al 2012 l’Associació Cetàcea ha aconseguit albirar en quatre ocasions aquests cetacis però van començar a detectar-los a partir del 2018. Es tracta d’una espècie de la qual es coneixen molt poc els seus hàbits i per tant no se sap si aquests catxalots estan residint a la zona de la costa del Garraf o si es troben simplement de pas. L’altre cetaci, en aquest cas misticet (sense dents) que acostumem a veure a la costa barcelonina, especialment a la primavera i en època de migracions, són els rorquals, la segona balena més gran del món.

La vida al Mediterrani

Des de l’Associació Cetàcea volen donar conèixer la vida marina que s’amaga al Mediterrani. El mateix dia que es van albirar els catxalots, per exemple, també van poder veure fins a vuit vegades dofins llistats. A la zona del Garraf també es poden veure dofins molars, més fàcils de trobar a la costa o fins i tot dofins de cap d’olla gris.