temperatura mitjana novembre
Diferència entre la temperatura mitjana del novembre i la climàtica (1961-1990). Font: SMC

Barcelona ha viscut el novembre més càlid mai mesurat. L’Observatori Fabra ha registrat una temperatura mitjana de 15,2 ºC, un valor tres graus per damunt de la mitjana climàtica (període 1991-2020).

L’anomalia positiva de temperatura no ha estat exclusiva del litoral català, sinó del conjunt de Catalunya. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, a sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral han mesurat el novembre més càlid. Aquest ha estat el cas també de l’Observatori de l’Ebre.

No ha estat rècord a tot Catalunya

Segons el Meteocat, al conjunt del país van ser tant o més càlids els novembres dels anys 2006, 2011, 2014 i 2020.

En qualsevol cas, el novembre del 2022 el qualifica de càlid a gran part del país i de molt càlid al litoral i prelitoral central i sud, així com a àmplies zones de la Depressió Central, especialment a l’altiplà central.

Per contra, ha estat normal a les parts més elevades del Pirineu occidental.

Anomalia de temperatura del novembre, diferència entre la mitjana i la climàtica. Font: SMC

A l’Observatori Fabra la temperatura mitjana ha estat de 15,2 ºC, un valor 0,5 ºC superior al de l’antic rècord del 2020. A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des del 1905, també ha estat un novembre rècord pel que fa al termòmetre. La temperatura mitjana en aquest indret ha estat de 16,2 ºC, 0,2 ºC superior a la del 1947.

Novembre sec o molt sec a Catalunya

El mes de novembre també ha estat sec o molt sec a gran part del país, amb l’excepció del massís dels Ports i els punts més elevats del Pirineu occidental.

Anomalia de precipitació del novembre, percentatge de precipitació acumulada respecte a la mitjana. Font: SMC

La pluja ha estat minsa a gairebé tot el territori, però hi ha zones on ha plogut molt. L’estació del Parc Natural dels Ports, al Baix Ebre, ha totalitzat 311 litres per metre quadrat, més que la pluja recollida els darrers 12 mesos a l’Observatori Fabra (només 278 litres per metre quadrat). A Ulldecona (el Montsià) han recollit 126 litres.

En el cas del Pirineu occidental, cal destacar els 208 litres per metre quadrat del Lac Redon i els 158 litres de Certascan.

Precipitació acumulada durant el mes de novembre. Font: SMC