fuita aigua MAllorca

(ACN) Catalunya va perdre gairebé un 24 % de l’aigua potable el 2022, majoritàriament per les fuites. L’any passat es van perdre uns 134.300 milions de litres, 134 hectòmetres cúbics, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua a les quals ha tingut accés RAC1. Amb aquesta aigua es podria omplir gairebé tot el pantà de Sau i Catalunya tindria ara el doble de reserves. Aquest percentatge de fuita és lleugerament inferior al de l’estat i està en la mitjana europea.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha dit a la mateixa emissora que coneix les dificultats dels municipis, especialment dels petits, però ha defensat tenir un règim sancionador, que “només serveix per dissuadir”. S’ha mostrat convençuda que no caldrà multar cap municipi.

Jordà ha remarcat que la distribució és competència municipal, però ha indicat que és conscient que Catalunya té molts municipis petits. En aquest sentit, ha assegurat que l’ACA els acompanyarà. “El règim sancionador és dissuasiu: si aquell municipi comença a fer unes obres que ha d’estar finalitzades al cap d’un any, el que farem és el seguiment de com comença i com avança. Si han passat dos anys i no està acabat, doncs s’han d’aplicar les sancions”, ha argumentat.

La consellera ha recordat que hi ha un seguit de sectors que ja estan fent els deures i que tenen restriccions en els usos d’aigua, i ha criticat l’actitud del PSC per “jugar amb la calculadora i amb el calendari electoral”. “Hauríem d’estar molt per sobre de la calculadora. Les urgències són les que són. No sé com ens en sortirem però ens en sortirem”, ha reblat.

De fet, Jordà ha assegurat que l’acord amb els partits hi era, però va faltar signar-lo, fins i tot amb una moratòria en el règim sancionador amb la data de l’1 de juliol.