Una quarta part de la població d’espècies animals de Catalunya ha desaparegut els últims 20 anys. És el que recull el primer informe de l'”Estat de la Natura a Catalunya 2020″, que han elaborat 40 entitats de recerca i centenars de voluntaris. També alerta de la vulnerabilitat dels animals que viuen en rius, que han perdut la meitat d’individus.

En el cas dels animals que viuen en prats i espais agrícoles, tenen un 30 % de població, i els autors de l’estudi demanen apostar per una agricultura sostenible. La coordinadora tècnica de l’informe, Núria Pou, destaca la pràctica del guaret i l’agricultura ecològica, que representa el 7 % dels cultius a Catalunya, pels beneficis comprovats que tenen en les espècies que hi viuen.

Als boscos, la població animal les últimes dues dècades ha caigut un 10 %. L’informe considera que l’estat de la biodiversitat del mar és desfavorable, però no se’n tenen prou dades. Tot i així, n’assenyala com a causants la sobrepesca, la pressió urbanística a la costa –amb la construcció de ports– i el canvi climàtic.

El Llobregat i el Besòs, lluny de recuperar les espècies més exigents

No s’ha analitzat què passa en nuclis urbans, però els dos rius barcelonins, el Besòs i el Llobregat, són un exemple del que s’esdevé arreu del país, segons explica el coordinador científic de l’informe, Lluís Brotons. “Ha millorat molt la qualitat de l’aigua, però això no s’ha vist reflectit en un increment de la biodiversitat, ens falten les espècies més exigents”, conclou.

Brotons lamenta que la millora de l’estat de l’aigua no és constant, i recorda l’incendi que va contaminar ara fa un any el riu Besòs en què van morir la majoria dels peixos. L’informe apunta que els principals causants de la desaparició de població animal en rius, llacs i aiguamolls són la contaminació d’aigües residuals i la invasió d’espècies exòtiques.