Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha publicat aquest divendres la cartografia marina de les platges situades just al nord de Barcelona.

Aquesta cartografia correspon al resultat de l’estudi batimètric que es va realitzar durant la primavera del 2020.

Un pendent marí més pronunciat que al Llobregat

El resultat d’aquest estudi (tal com indica l’AMB) és que existeix a les platges del nord de Barcelona un pendent marí molt més pronunciat que en el cas de les platges del delta del Llobregat.

Perfils de les platges estudiades. Foto: AMB

Aquesta rampa marina arriba, segons l’estudi, a 20 metres de profunditat en només 400 metres en línia recta de la costa. Un pendent que és molt més pronunciat en el cas del litoral de Sant Adrià de Besòs i, especialment, Badalona, on els 20 m de profunditat s’assoleixen a només 300 metres de la línia de mar.

Un estudi vital per combatre la regressió del litoral

La cartografia marina és una eina de vital importància per aportar solucions a la regressió de les platges.

D’aquesta manera, conèixer amb exactitud la cartografia del fons marí permetrà saber el volum de sorra emmagatzemat a la platja submergida i que, de forma natural, podria arribar a la platja visible.

També permet planificar les possibles aportacions de sorra i calcular la força de l’onatge i fer un seguiment de l’impacte dels grans temporals que afecten casa nostra a partir d’altres batimetries que mostrin l’evolució que fa el relleu del fons marí.

El resultat final el podeu consultar a través del portal de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.