Durant el mes de febrer, el CAP Adrià ―a Sant Gervasi – Galvany― ha pres diverses mesures per reduir el consum energètic en un 10 %. Els resultats de la primera setmana són esperançadors, ja que superen amb escreix l’objectiu fixat: de moment, han aconseguit una reducció del 40 % d’electricitat, un 24 % del gas i un 17 % d’aigua. Unes dades que, combinades, es tradueixen en una baixada d’emissions de CO2 del 31 %.

Mesures d’estalvi assequibles i amb impacte

Canviar les bombetes per LED, substituir els eixugamans d’aire pels de paper reciclat o apagar la climatització tres hores al dia, quatre dies a la setmana, són algunes de les mesures que han permès al CAP Adrià reduir el consum elèctric en un 40 % en una setmana. Unes mesures que també s’estan adoptant al CAP la Marina i el de la Sagrera durant la Marató d’Estalvi Energètic d’aquest mes de febrer.

Es tracta de la cinquena edició d’aquesta marató i la segona en què participen els centres d’atenció primària. Una iniciativa impulsada per la Generalitat en què hi participen un total de 140 edificis de tot Catalunya. L’estalvi econòmic que s’aconsegueixi es destinarà a projectes que lluitin contra la pobresa energètica i el canvi climàtic.

Canvis permanents

El personal del CAP Adrià s’ha sorprès molt positivament per l’estalvi energètic aconseguit la primera setmana, explica Begoña Martí, directora del CAP Adrià. Una reducció que esperen mantenir a llarg termini, tant amb les mesures implementades com amb el canvi d’hàbits del personal i la ciutadania: “Esperem que aquest mes de marató, faci que accions senzilles com apagar el llum o l’ordinador quan surts de la consulta, es converteixin en un hàbit per tothom al CAP”, afegeix Martí. Una conscienciació ciutadana que, tot i que encara queda molt per fer, cada vegada està més estesa a la societat.