Canvi-temps-Alfons-Puertas

Fa dies que els mapes del temps van intuint un gir en la configuració atmosfèrica que ens portarà un canvi de temps cap a més inestabilitat i un descens en la temperatura. Els models meteorològics apunten a un canvi destacat de temps: baixada brusca dels termòmetres i possibilitat alta de xàfecs aquí a Barcelona.

Els últims mapes del temps van clarament “de rebaixes” i desdibuixen o dilueixen aquest canvi de temps destacat, però mantenen alguns canvis respecte als dies de bonança de la Setmana Santa.

La configuració meteorològica vindrà marcada per un anticicló en forma d’omega a l’oest de l’Atlàntic i a Grenlàndia i una massa d’aire freda d’origen àrtic que anirà baixant de latitud des de la península Escandinava cap al sud. De fet, Dilluns de Pasqua ja ha nevat a Brussel·les.

Ara bé, els mapes que tenim sobre la taula enforteixen l’anticicló atlàntic i el situen una mica diferent respecte als últims dies, de tal manera que no tindrà una disposició nord-sud en forma d’omega perfecta sinó que la part inferior penetraria més cap a la península Ibèrica i França. Aquesta situació bloquejarà o frenarà l’arribada de la massa d’aire àrtica, de manera que quan vagi baixant de latitud es trobarà un terreny “enemic” d’altes pressions, que en debilitarà la força i farà desviar aquesta glopada freda cap als Alps i el centre d’Europa.

Mapa isobàric previst per a dimarts, 6 d’abril (Wetterzentrale)

Així doncs, la península Ibèrica serà un escenari de “lluita” entre dues masses d’aire antagòniques: la massa d’aire freda d’origen àrtic que baixarà de latitud i una massa d’aire càlid d’origen subtropical.

Mapa temperatures 850 hPa (1.500 m) previst per a dimarts, 6 d’abril (Wetterzentrale)

Cada jugador tindrà els seus aliats que l’ajudaran: l’aliat de la la massa freda serà la baixa del golf de Lleó, que facilitarà la injecció de vent del nord a la península Ibèrica. La massa d’aire càlida subtropical jugarà amb avantatge perquè tindrà un aliat més fort: l’anticicló atlàntic disposat en forma d’omega en diagonal, amb influència sobre la península Ibèrica i França.

Amb aquesta situació, el corrent en jet, el passadís d’aire fort a capes altes atmosfèriques no ens arribaria de forma directa ni entraria perpendicular als Pirineus, sinó que passaria més aviat tangencialment i amb una trajectòria gairebé paral·lela a la serralada pirinenca. Quan aquesta cinta transportadora que separa l’aire fred i la massa d’aire càlid no baixa de latitud a l’altura de la península Ibèrica, els canvis de temps acostumen a ser menys importants.

Mapa corrent en jet previst per dimarts, 6 d’abril (GFS Meteociel)

Més núvols i sotragada tèrmica

Aquest seria el titular principal que es derivaria de tot aquest trencaclosques atmosfèric. Entre dimarts i dimecres tindrem un cel entre variable i tapat, però sense una inestabilitat molt acusada. Alguns models marquen algun ruixat, però més aviat serà poca cosa (ara per ara).

La possibilitat més elevada de xàfecs la trobaríem entre el Prelitoral, el Prepirineu Oriental i la Catalunya Central.

Entre dimarts i dimecres tindrem una situació clàssica de rebuf, amb vent intens a l’Empordà, mestral a l’Ebre i un gir de vents de component marítima aquí a la Costa Central.

Però aquest rebuf, generador de ruixats i xàfecs, té un enemic potent, que són les altes pressions a sobre. Aquesta configuració pot provocar inhibició convectiva, és a dir, neutralitzar la inestabilitat del rebuf i fer que els núvols no creixin amb força suficient com per deixar ruixats i xàfecs.

Pressió en superfície prevista per a dimecres (GFS meteociel)

En referència a les temperatura, notarem una baixada tèrmica i tornarem a l’hivern, sobretot dimecres. Dimarts tindrem una temperatures diürnes de 16/17 ºC, mentre que dimecres podrien baixar fins els 10/12 ºC.

Efecte fogony, que neutralitza l’entrada freda als Pirineus

La configuració dels vents de component nord nord-oest en altura podrà provocar l’efecte fogony a la serralada pirinenca: un reescalfament de la massa d’aire al vessant sud i al Prepirineu, cosa que faria que en zones com el Pallars Sobirà o l’Alt Berguedà no notessin tant aquest descens tèrmic i fins i tot tindrien un ambient suau a les valls, amb màximes de fins a 20º C.

Mapa temperatures 850 hPa previst per a dimarts, 6 d’abril (GFS meteociel)

Possible episodi de pluja per a dissabte

Els mapes van dibuixant un segon escenari de canvi important de temps que arribaria dissabte. Seria amb una zona d’inestabilitat activa amb aire fred despenjat a la península Ibèrica. Tècnicament, ens afectarà un “solc”, que deixarà pluja amb cara i ulls a Barcelona i a bona part de Catalunya. Aquest pronòstic s’ha d’agafar amb pinces perquè queden alguns dies i les coses encara podrien canviar bastant, i encara més tenint en compte l’alta variabilitat i dispersió de models que tenim aquesta primavera!

Mapa isobàric i geopotencial previst per a dissabte (wetterzentrale)