
El canvi en l’estat dels embassaments de Catalunya és ben evident, tant numèricament com també a ulls del satèl·lit. Hem canviat buits per plens i tonalitats de color marró per verds intensos. I tot això, encara amb força neu als Pirineus.
Les imatges comparatives que veureu tot seguit tenen menys de dos mesos de diferència. A l’esquerra, la fotografia més antiga, de principis del febrer. A la dreta, la més actual, del dia 1 d’abril.
Vols rebre cada dia la previsió del temps per WhatsApp?
🔔 I no t’oblidis d’activar la campaneta!
Sau, de pràcticament buit a superar el 70%
El pantà de Sau és el que ha tingut un canvi més important, en passar d’estar pràcticament buit (per sota del 10 %) a superar el 70 % aquests dies.
Aquest fet s’ha notat de manera espectacular a ulls del satèl·lit, que ha passat de mostrar-nos un panorama desolador a principis de febrer a ensenyar-nos ja la cua de l’embassament totalment dibuixada d’aigua.
El guany ha estat evidentíssim i l’església de Sant Romà ja queda pràcticament submergida del tot aquests dies.
El verd intens reflecteix la quantitat de pluja caiguda aquestes setmanes i l’arribada de la llum primaveral, però també el creixement dels conreus en el cas de les planes (com la d’Osona a l’esquerra de la imatge).
La Baells, a la conca del Llobregat, (imatge anterior) presenta un aspecte immillorable i es troba ple a vessar (al 98 % de la seva capacitat).
L’aigua guanyada a les conques internes de Catalunya en aquest març seria l’equivalent a dos embassaments de la Baells plens a vessar.
Riudecanyes i Darnius-Boadella també milloren espectacularment
Dos embassaments que estaven també en una situació molt deficitària fa dos mesos han millorat l’aspecte, tant a numèricament com visualment.
L’embassament de Darnius-Boadella, a la conca de la Muga, ha passat del 16 al 64 % i ha comportat un canvi espectacular a ulls del satèl·lit. Ha passat de tenir aigua estrictament al centre de l’embassament a tenir-ne també a la cua, just on aboquen aigua la Muga (al sud) i l’Arnera (més al nord).
El petit embassament de Riudecanyes també ha notat el canvi i ha passat del 23 al 52 %.
Catalunya canvia al verd i encara amb molt blanc als Pirineus
Un març extraordinàriament plujós barrejat amb el canvi d’estació ha comportat un canvi de color a tot Catalunya, que ha passat de mostrar marrons i ocres a verds intensos, sobretot allà on hi ha camps de conreu, que aquestes setmanes broten amb energia.
Però també el verd intens guanya terreny a zones boscoses i ens deixa una vista d’ocell verda a moltes comarques. A la comparativa anterior podeu veure part de les comarques d’Osona, el Lluçanès, Moianès i Bages, que han agafat un verd lluent en la darrera imatge disponible.
El blanc de la neu continua imperant a cotes altes dels Pirineus, cosa que garanteix encara aigua del desgel que anirà als embassaments.
De fet, en el cas del Pirineu oriental (imatge superior) hi ha molta més neu ara que a principis de febrer.
La capçalera del Ter està encara ben carregada de neu i encara hi ha més de 40 cm a Núria (2.000 m) i 1,2 metres a Ulldeter (2.400 m) segons dades del Meteocat. Un gran reservori per a Sau i Susqueda un cop es desfaci.
Però encara queda també una mica de neu a la serra Cavallera (amb el Taga com a punt culminant) i a la serra de Montgrony.
A la capçalera del Llobregat i el Cardener també queda neu al voltant de la Tosa i parts altes del Cadí, però també al massís del Pedraforca, la serra d’Ensija, el massís dels Rasos de Peguera, la serra del Verd i el Port del Comte, on el Meteocat encara mesura més de 80 cm de neu a 2.300 metres d’altura.
El guany diari dels embassaments s’alenteix amb la manca de pluja, però som a l’abril i, segons els models estacionals, també podria ser més plujós del que seria habitual. Veurem si no es trenca la ratxa.
Encetem mes amb els embassaments a tocar del 63 % i amb bones perspectives. Qui ens ho anava a dir fa només unes setmanes!
