pluja Barcelona

El canvi de temps dels propers dies està servit. Una descàrrega d’aire fred a l’Atlàntic acabarà formant una borrasca que, depenent del seu moviment final, acabarà deixant-nos més o menys pluja.

Dimecres: primers ruixats

La borrasca es va formar dimecres, tot i que es va mantenir lluny de casa nostra. A Barcelona va caure 1,3 l/m2 a Sant Andreu i menys de mig litre en altres punts de la ciutat.

Dijous: pluja més extensa

Dijous ja començarem a notar un canvi més important en el temps.

La borrasca haurà viatjat més a l’est i ens enviarà vents més de llevant i carregats d’humitat. Això farà que els núvols siguin molt abundants durant tot el dia i a bona part del territori, sobretot costa i prelitoral.

Les pluges podran descarregar amb més extensió, però seran abundants només en alguns punts del nord-est tot i que en principi no s’esperen tampoc grans precipitacions. A Barcelona esperem més aviat pluja feble i intermitent i més probables durant la primera meitat del dia, mapes en mà.

Temperatures amb pocs canvis, tot i que amb un probable descens lleu pel que fa a les màximes. Valors a Barcelona d’entre 12 i 17 ºC.

El vent de gregal bufarà moderat a partir de la tarda i començarà a remenar l’estat marítim.

Divendres: temporal de mar

La borrasca es podria situar a l’estret de Gibraltar i podria enviar una llevantada més contundent a casa nostra, tant pel que fa a la pluja com pel que fa al vent i el temporal de mar mentre fa el trànsit camí de les Balears.

Les pluges podrien ser abundants aquest divendres a les comarques de Girona i l’Ebre, on els vents incidirien més perpendicularment al relleu de la zona i podrien afavorir més pluja. També es preveuen pluges abundants arran de mar, però especialment mar endins.

A Barcelona caldrà veure finalment la procedència de vents, ja que a hores d’ara sembla que el vent de gregal que bufarà a casa nostra frenarà la part més activa de pluja just abans de tocar terra. Tot i això, encara hi ha marge de maniobra.

Cap de setmana: més pluja i més mala mar?

Els mapes indiquen que la borrasca se situaria dissabte a l’est de Menorca i ens podria enviar una nova línia de pluja abundant al nord-est de Catalunya, on podrien recollir una vegada més molta quantitat d’aigua (i neu al Pirineu Oriental).

Aquesta pluja podria avançar (més afeblida) fins a les comarques barcelonines, on la pluja podria ser també continuada i un pèl abundosa, sobretot al centre de la jornada i també a la tarda.

Pluja acumulada prevista pel model GFS fins diumenge 29 de novembre. Alguns punts podran superar els 50/70 litres, sobretot al nord-est i l’Ebre. Font: wetterzentrale

El més destacat del dia serà probablement un enfortiment clar del vent de gregal a tota la costa, cosa que accentuarà notablement el temporal marítim que arrossegarem ja del dia anterior.

Diumenge es podria donar per finalitzat aquest primer temporal… en vistes de més borrasques que apuntarien cap a nosaltres més endavant.

Cal recordar que es tracta d’un canvi de temps amb una previsió complicada i que depèn de petites variacions que puguin fer els centres d’acció i que poden comportar grans canvis en el pronòstic. Us encoratgem a seguir dia a dia aquest pronòstic, així com estar permanentment informats al canal de Twitter de btveltemps.