L’escalfament global està distorsionant la biosfera. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, al Principat, la temperatura està augmentant a l’ordre de 0,4 ºC per dècada. L’anomalia tèrmica podria arribar als 3 ºC de mitjana el 2050, respecte l’era preindustrial.

L’increment tèrmic accelera la propagació d’infeccions perquè la temperatura càlida facilita l’activitat de virus, paràsits i insectes. Els mosquits digereixen més ràpidament la sang i, per tant, piquen amb més freqüència. Els patògens dels quals en són transmissors, també es desenvolupen i reprodueixen més ràpidament.

Malalties víriques que tradicionalment eren endèmiques a latituds més al sud, ara ens truquen a la porta.


La relació entre canvi climàtic i malalties transmeses per vectors ja l’establia el 2018 a betevé el coordinador de la Unitat de Medicina Tropical de l’hospital de la Vall d’Hebron, Israel Molina.

Si hem de vincular canvi climàtic amb malalties infecciones, sens dubte les malalties que es veuran més afectades seran les transmeses per insectes.
Israel Molina, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Servei de Malalties Infecciones de l’Hospital Vall d’Hebron

6 casos de dengue autòcton el 2018 a Espanya

A Catalunya, les persones infectades per a aquesta malaltia ha crescut un 536 % entre el 2014 i el 2019. Mentre que el 2014 el Butlletí Epidemiològic de Catalunya declarava l’existència de 33 casos, el 2019 ja n’eren 210. Majoritàriament, les persones afectades al Principat s’haurien infectat en països on el dengue és endèmic, tret del 2018 any en què, per primera vegada, es van detectar sis casos de dengue autòcton a diverses zones de l’estat, entre les quals, al Barcelonès Nord (Badalona).

Dos anys més tard, el 2020, França i Itàlia van reportar casos de dengue autòcton.

Brots del virus del Zika i chikungunya a França i Itàlia

Però el dengue no és l’única malaltia tropical que afecta els països del sud d’Europa. El 2007, a Itàlia, gairebé 300 persones van ser infectades per una altra malaltia infecciosa, el chikungunya. Si bé els casos es van reportar a la regió de l’Emília-Romanya, 10 anys després, el 2017, l’OMS va confirmar un nou brot local amb l’afectació de 14 persones. En aquesta ocasió, però, les infeccions es van produir a Roma i Anzio.

A França també han notificat casos de chikungunya autòcton els anys 2010, 2014, 2017 i 2020. A l’octubre del 2019, hi va haver tres casos del virus del Zika autòcton al municipi occità de Ieras, situat al departament francès de Var.

El mosquit tigre, l’amenaça principal

L'”aedes aegypti” i l'”aedes albopictus” són dues espècies de mosquit del mateix gènere, amb rellevància clínica. Especialment l’aedes aegypti, que té més capacitat per transmetre infeccions. L’aedes albopictus, el conegut popularment com a mosquit tigre, no és tan eficient en la transmissió de malalties, però pot encomanar el dengue, el chikungunya i la febre groga. L’aedes aegypti pot ser portador i transmissor del dengue, la febre groga i el virus del Zika. Fins al moment, només el mosquit tigre ha colonitzat Catalunya.

mapa colonització mosquit tigre març 2020
Mapa de la presència del mosquit tigre (“Aedes albopictus”). Font: Generalitat de Catalunya

Hi ha diverses espècies de mosquits de les quals se’n fa un seguiment perquè podrien arribar a Catalunya.

Entre el 2015 i el 2018, al Principat català es van detectar 700 casos d’arbovirus, és a dir, malalties transmeses per vectors, principalment mosquits, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). D’aquests 700 casos, 371 eren de dengue, 183 del virus del Zika i 146 de chikungunya.

mosquit tigre
mosquit tigre. Autor James Gathany

A contintuació es mostren els símptomes del dengue, el virus del Zika i el chikungunya:
Dengue: febre i dolor intens a les articulacions i la musculatura. Inflamació de la laringe.
Chikungunya: febre alta i dolor intens de les articulacions.
Zika: febre, dolor a la musculatura i les articulacions, erupcions cutànies i conjuntivitis.
A la imatge de la dreta es pot veure una erupció cutània causada pel virus del Zika.


Els sistemes de vigilància, claus en la detecció de brots

A Catalunya hi ha la plataforma PICAT-Mosquito Alert, que ha liderat el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron. El seu objectiu és la coordinació de diverses institucions en la creació d’un sistema de vigilància global i eficaç contra els arbovirus. El sistema és una eina informàtica que avalua el risc d’aparició de malalties infeccioses autòctones transmeses per vectors a Catalunya. La plataforma incorpora la ciutadania en la predicció.

L’Agència Europea per a la Prevenció i Control de Malalties (l’ECDC, en el seu acrònim en anglès) publica mapes de vigilància sobre mosquits invasors detectats a la Unió Europea.