
El 2 de febrer és el dia de la Candelera a casa nostra i el de la marmota als Estats Units. És un moment en què la creença popular intenta saber si hi haurà més fred durant l’hivern, però la realitat és que estadísticament hi ha molts més errors que encerts.
La Candelera riu a Barcelona: l’hivern és viu?
La Candelera d’enguany ve marcada per les rialles més que no pas per les llàgrimes. La dita popular diu que si per la Candelera riu (fa sol), l’hivern és viu (continuarà el fred), mentre que si plora (plou), l’hivern és fora.
El sol d’aquest diumenge fa pensar, per tant, en la premissa que l’hivern hauria de continuar (si és que ha arribat mai). Tot i això, les gotellades caigudes durant la matinada poden ajudar alguns a pensar que ha plorat i que, per tant, l’hivern se’n va. Per als més escèptics sempre quedarà la dita que lliga les dues: “tant si plora com si riu, l’hivern és viu”.
Certament, els mapes anuncien fred per més endavant. La disposició dels centres d’acció fan pensar almenys en una primera quinzena de febrer amb fred, fins i tot amb més fred del que seria habitual.

Tot i que encara és molt d’hora per saber-ne els ets i uts d’aquest mes, la presència d’un anticicló ferm als països escandinaus fa pensar en descàrregues d’aire fred cap al centre i oest del continent que, a més a més, es podrien barrejar amb humitat de borrasques mediterrànies.
Tot plegat un exercici d’intentar veure què passarà en un futur a mitjà i llarg termini, però que els models indiquen, ara per ara, que vindrà marcat pel fred i la possibilitat de pluja, si més no durant la primera meitat del febrer. En aquest sentit, que aquest diumenge faci sol reforçaria que “l’hivern sigui encara viu”, tenint en compte el que indiquen els models a mitjà i llarg termini, que, això sí, tenen una fiabilitat limitada.
Quin encert han tingut les darreres Candeleres a Barcelona?
Sense base científica, l’encert es basa bàsicament en la casualitat. I els darrers anys ho posen de manifest a casa nostra.
Els darrers cinc anys la Candelera ha rigut amb ganes, alguns dies amb més de 9 hores de sol a l’Observatori Fabra. Segons la dita popular, l’hivern hauria d’haver estat viu i, en canvi, les dades ens diuen que hem tingut els febrers més càlids registrats mai (2024 i 2020) i alguns mesos de març dignes d’abril (2023).
El 2018, l’últim període fred important en febrer i març, tot faria pensar (segons la creença popular) en una Candelera amb força sol, però la realitat és que tot i que no es va registrar pluja, només es van registrar dues hores de sol de les més de 10 hores potencials possibles que té el 2 de febrer, un pobre bagatge per poder considerar-lo un gran encert.
Més enrere, més errors. Les onades de fred del febrer del 2015 i 2012 haurien d’haver correspost a Candeleres amb sol i, en realitat, resulta que el 2012 va ploure (i nevar) una mica (amb zero hores de sol) i el 2015 van caure unes dècimes de litre, amb quatre hores de sol registrades.
Dels encerts casuals destacats de la Candelera, el 2010, amb una Candelera amb força sol que, més enllà, va acabar amb la gran nevada del 8 de març, la darrera gran nevada a Barcelona. Però una flor no fa estiu (hivern, en el cas de la Candelera).
El 2009, darrera Candelera passada per aigua (gairebé 20 litres recollits a l’Observatori Fabra) es va registrar un febrer amb força fred.
La marmota Phil ha “parlat”: sis setmanes més d’hivern
Aquest 2025 la marmota Phil, segons han comunicat els conductors de l’acte, ha vist la seva ombra, anunciant sis setmanes més d’hivern.
Segons la creença popular, això és indicador que l’hivern té corda, i, de fet, la realitat és que els models indiquen grans descàrregues d’aire fred d’origen àrtic per a les properes setmanes a bona part dels estats situats al nord dels Estats Units i també en alguns moments al centre i la costa est.
Per tant, aquest mètode popular sense base científica podria anar lligat aquest cop a la realitat científica que indiquen els models meteorològics dels propers dies.
La marmota falla més que una escopeta de fira
Durant els darrers anys, diverses organitzacions i fins i tot meteoròlegs han intentat establir un índex d’encert de la marmota Phil en les seves prediccions d’aquest mètode popular sense base científica.
El cas és que en tots els casos la marmota surt bastant malparada, amb un encert sempre inferior al 50 % i que segons alguns autors se situa entre el 30 o 40 %. Vaja, que surt més a compte pensar que el temps que s’espera les properes setmanes és el contrari del que preveu la marmota Phil.
I enguany, tot apunta a possible encert, si més no durant les properes setmanes, quan s’espera que continuïn arribant grans entrades d’aire fred als Estats Units.
