La Fundació Anticimex, especialitzada en sanitat ambiental, i l’associació Galanthus, compromesa amb la conservació i preservació de la natura, han unit esforços per protegir els falcons pelegrins de l’àrea metropolitana de Barcelona. Anticimex oferirà recursos i tecnologia per poder fer el seguiment d’aquesta espècie. S’ha fet un procés de consultoria per respondre millor a les necessitats d’aquestes aus i s’ha reproduït, per exemple, un entorn adequat dins de la capsa niu que s’ha instal·lat a la torre Jaume I de l’aeri del Port de Barcelona. 

Aquesta aliança, en què també participa la Fundació Zoo de Barcelona, ha permès observar la vida dins del niu. A través d’una càmera es pot seguir la retransmissió en directe per YouTube del dia a dia de les cries de falcó pelegrí. Aquestes imatges també serveixen per fer una tasca de divulgació del projecte i de conscienciació ambiental.

Quatre cries amb un mes de vida a l’aeri del port

Aquesta càmera permet seguir el procés de cria i saber, per exemple, quin és el millor moment per anellar les cries de falcó. En total són quatre, que van néixer entre el 23 i el 25 de març.

El falcó pelegrí és un dels falcons més grans. Entre el març i l’abril ponen de dos a quatre ous, que coven durant 28-33 dies. Els polls volen als 45 dies de vida i poden viure fins als 15 anys.

Una espècie protegida que ajuda al control de plagues

El falcó pelegrí és una espècie protegida, amb poca presència en alguns ambients, però que a Barcelona i l’àrea metropolitana s’està consolidant gràcies al projecte de conservació. Aquesta au rapaç aporta grans beneficis, ja que es tracta d’una aliada en el control natural de plagues, genera entorns més saludables i per tant, assegura la Fundació Anticimex, millora la qualitat de vida de les persones.


La col·laboració per treballar en la protecció d’aquesta espècie reforça la implicació d’aquestes entitats en la cura de l’equilibri de la biodiversitat urbana i la conservació de l’entorn.

L’any 1999 va néixer el projecte de reintroducció de l’espècie

El 2020 va ser un dels millors anys pel que fa al naixement de polls de falcó pelegrí a Barcelona i rodalia. Fa anys que Galanthus fa seguiment de les parelles d’aquestes aus que hi ha a Barcelona i a l’entorn metropolità. L’any 1999 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar un projecte de reintroducció del falcó pelegrí en coordinació amb l’empresa Thalassia Estudis Ambientals. L’objectiu era recuperar una espècie que ja havia viscut a la ciutat fins al 1973, any en el qual va desaparèixer la darrera parella que criava a Santa Maria del Mar.