calorada
La calor es farà notar fins dimecres. Mapa de temperatura màxima dimarts 7 de setembre (tutiempo.com/ ECMWF)

Una altra calorada afecta aquests dies bona part del territori, també Barcelona. Aquesta nit ha costat dormir al centre de la ciutat, on el termòmetre no ha baixat dels 24 graus en alguns casos. La nit ha estat xafogosa i totalment canicular, i ens ha recordat que l’estiu encara no ha dit l’última paraula.

Temperatures mínimes de dilluns, 6 de setembre

Tres dies de calor intensa i ambient plenament canicular

Diumenge ja es va fer notar de forma evident l’ascens del termòmetre arreu del territori, també a Barcelona, on la màxima va assolir els 30 graus en alguns barris.

La causa d’aquest ascens sobtat del termòmetre ha estat l’arribada d’una massa càlida en altura procedent del nord d’Àfrica. La bombolla càlida s’emplaça al damunt d’Andalusia, però també afectarà de forma força directa Catalunya i la ciutat de Barcelona fins dimecres, amb registres que es mouran entre els 18 i els 20 ºC fins dimecres a 1500 m, gairebé cinc graus més que la mitjana.

La calor serà intensa a l’interior del país i a Ponent, on la maxxima es quedarà a tocar dels 35 ºC. Al prelitoral s’esperen registres d’entre 31 i 33 ºC, i a Barcelona i en trams costaners, màximes a l’entorn dels 30 ºC.

El vent bufarà de mar cap a terra els pròxims dies, fet que aportarà molta humitat al litoral. La sensació de xafogor, per tant, es farà notar a Barcelona.

La presència de cel enterbolit a causa del pas de bandes de núvols prims i d’alguns núvols baixos dificultarà el refredament nocturn. Les mínimes anotaran registres tropicals, registres d’entre 23 i 24 graus als barris centrals de la ciutat.

Menys calor i més inestabilitat a partir de dijous

La calorada, per sort, serà breu. Els mapes del temps indiquen l’arribada d’una massa d’aire procedent de l’Atlàntic a partir de dijous. Aquesta massa, més temperada i inestable, escombrarà la bombolla africana i afavorirà que el termòmetre perdi posicions a partir d’aleshores.

No s’espera un gran descens de la temperatura, però sí una normalització dels registres abans del cap de setmana.

Evolució de la temperatura prevista (línia blanca) respecte a la mitjana (línia vermella) a uns 1500 m d’altura a Barcelona. A sota, previsió de precipitació. Font: Wetterzentrale.de

Els xàfecs de tarda també aniran a més els pròxims dies. Dimecres a la tarda tot fa pensar que ja sortiran clarament dels Pirineus i el Prepirineu i que en dies posteriors podrien sovintejar també a qualsevol punt del territori, també al litoral.

La Diada podria ser un dia insegur i molt canviant a Barcelona, tot i que encara hi ha molta incertesa en el pronòstic.

Sigui com sigui, els mapes apunten moviment a partir de la segona meitat de la setmana.

El setembre és un mes habitualment canviant i sovint plujós a Barcelona i enguany convé més que mai que plogui i s’atenuï la greu sequera que hi ha tant a Collserola com als boscos del litoral i el prelitoral central.